A polgármester szerint Jósikafalva azért nem fejlődik, mert természetvédelmi terület

2022. október 10. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozs megyei Jósikafalva polgármesteri hivatala megszüntetné a község védettségét, hogy zöld utat adhasson a fakitermelésnek és az építkezéseknek, ezért népszavazást szervez a kérdésben.

A Kolozsvár és Bánffyhunyad között, az azonos nevű víztározó (Bélesi-tó) partján fekvő Jósikafalva lakói december 4-én szavaznak arról, hogy a község kiváljon-e az Erdélyi Szigethegység Natúrparkból vagy sem. A pressone.ro részletes riportja szerint a jósikafalvi kezdeményezéshez az Erdélyi Szigethegység további községei is csatlakoztak.

Jósikafalva területének 99 százaléka a természetvédelmi területhez tartozik. A tóparti telkek iránt a lenyűgöző természeti adottságok miatt nagy lenne az érdeklődés, amennyiben engedélyezett lenne rá építkezni. A pressone.ro szerint ezernél is több per zajlik a környékbeli telkekkel kapcsolatban, ezek egy részét az Erdélyi Szigethegység Natúrpark indította a tulajdonosok ellen, másik részét pedig az építési engedélyek megszerzéséért indították azok, akik azt állítják, hogy az eredeti tulajdonosok mást ígértek nekik.

A polgármester szerint a természetvédelmi besorolás a modernizáció kerékkötője, és a natúrparkból való kilépés mellett szól az is, hogy az erdőben annyira elterjedt a betűzőszú (ips typographus), hogy ki kellene vágni a fákat, ez azonban tilos. Az Erdélyi Szigethegység Natúrpark munkatársai ezzel szemben azt állítják, hogy az említett bogár túlszaporodása Jósikafalvánál sokkal inkább érint más területeket. A fakitermelés legalizálása, a telkek felparcellázása és a kanalizálás nélküli épületek az egyik legfontosabb ivóvízforrást veszélyeztetnék, hívják fel a figyelmet a környezetvédők.

A referendum a rövid távú profitot hajszoló ingatlanfejlesztők malmára hajtja a vizet, ezzel gyakorolnak nyomást a helyiekre, hangsúlyozta a ProTV-nek Adrian Dohotaru környezetvédelmi aktivista. Alin Moș, az Erdélyi Szigethegység Natúrpark igazgatója arra figyelmeztetett, hogy nőtt az építkezési engedélyek igénylése a nem helyi személyek részéről.

Ahhoz, hogy Jósikafalva valóban kiváljon a természetvédelmi területből, kormányhatározat szükséges.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!