A polgármester szerint Jósikafalva azért nem fejlődik, mert természetvédelmi terület

2022. október 10. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Kolozs megyei Jósikafalva polgármesteri hivatala megszüntetné a község védettségét, hogy zöld utat adhasson a fakitermelésnek és az építkezéseknek, ezért népszavazást szervez a kérdésben.

A Kolozsvár és Bánffyhunyad között, az azonos nevű víztározó (Bélesi-tó) partján fekvő Jósikafalva lakói december 4-én szavaznak arról, hogy a község kiváljon-e az Erdélyi Szigethegység Natúrparkból vagy sem. A pressone.ro részletes riportja szerint a jósikafalvi kezdeményezéshez az Erdélyi Szigethegység további községei is csatlakoztak.

Jósikafalva területének 99 százaléka a természetvédelmi területhez tartozik. A tóparti telkek iránt a lenyűgöző természeti adottságok miatt nagy lenne az érdeklődés, amennyiben engedélyezett lenne rá építkezni. A pressone.ro szerint ezernél is több per zajlik a környékbeli telkekkel kapcsolatban, ezek egy részét az Erdélyi Szigethegység Natúrpark indította a tulajdonosok ellen, másik részét pedig az építési engedélyek megszerzéséért indították azok, akik azt állítják, hogy az eredeti tulajdonosok mást ígértek nekik.

A polgármester szerint a természetvédelmi besorolás a modernizáció kerékkötője, és a natúrparkból való kilépés mellett szól az is, hogy az erdőben annyira elterjedt a betűzőszú (ips typographus), hogy ki kellene vágni a fákat, ez azonban tilos. Az Erdélyi Szigethegység Natúrpark munkatársai ezzel szemben azt állítják, hogy az említett bogár túlszaporodása Jósikafalvánál sokkal inkább érint más területeket. A fakitermelés legalizálása, a telkek felparcellázása és a kanalizálás nélküli épületek az egyik legfontosabb ivóvízforrást veszélyeztetnék, hívják fel a figyelmet a környezetvédők.

A referendum a rövid távú profitot hajszoló ingatlanfejlesztők malmára hajtja a vizet, ezzel gyakorolnak nyomást a helyiekre, hangsúlyozta a ProTV-nek Adrian Dohotaru környezetvédelmi aktivista. Alin Moș, az Erdélyi Szigethegység Natúrpark igazgatója arra figyelmeztetett, hogy nőtt az építkezési engedélyek igénylése a nem helyi személyek részéről.

Ahhoz, hogy Jósikafalva valóban kiváljon a természetvédelmi területből, kormányhatározat szükséges.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!