Felfüggesztette a siketfajd vadászatát megengedő miniszteri rendelet végrehajtását a brassói táblabíróság

2022. november 10. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyt adott a brassói táblabíróság a Szövetség a visszaélések elleni küzdelemért nevű civil szervezet keresetének, és elrendelte a siketfajd (Tetrao urogallus) vadászatát megengedő miniszteri rendelet felfüggesztését. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szóban forgó rendelete tíz év szünet után tette ismét lehetővé a rejtőzködő életmódot folytató és senkinek kárt nem okozó faj kakasainak vadászatát.

A felfüggesztés az elsőfokú bíróság határozatának meghozataláig érvényes, és öt napon belül megfellebbezhető. A környezetvédelmi minisztérium az eljárás során azzal próbált érvelni, hogy a pert kezdeményező egyesület nem érdekelt a kérdésben, a bíróság azonban ezt másképp látta.

Siketfajd (Tetrao urogallus) kakas – Fotó: Olivier Born/Biosphoto/AFP
Siketfajd (Tetrao urogallus) kakas – Fotó: Olivier Born/Biosphoto/AFP

A siketfajdok vadászatát újból megengedő rendelet felháborodást váltott ki a természetvédők körében, míg a politikusok azzal érveltek, hogy megnőtt a populáció létszáma. A szakértők szerint „immorális” döntés született egy bajban lévő faj számlájára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!