Felfüggesztette a siketfajd vadászatát megengedő miniszteri rendelet végrehajtását a brassói táblabíróság

2022. november 10. – 16:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helyt adott a brassói táblabíróság a Szövetség a visszaélések elleni küzdelemért nevű civil szervezet keresetének, és elrendelte a siketfajd (Tetrao urogallus) vadászatát megengedő miniszteri rendelet felfüggesztését. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szóban forgó rendelete tíz év szünet után tette ismét lehetővé a rejtőzködő életmódot folytató és senkinek kárt nem okozó faj kakasainak vadászatát.

A felfüggesztés az elsőfokú bíróság határozatának meghozataláig érvényes, és öt napon belül megfellebbezhető. A környezetvédelmi minisztérium az eljárás során azzal próbált érvelni, hogy a pert kezdeményező egyesület nem érdekelt a kérdésben, a bíróság azonban ezt másképp látta.

Siketfajd (Tetrao urogallus) kakas – Fotó: Olivier Born/Biosphoto/AFP
Siketfajd (Tetrao urogallus) kakas – Fotó: Olivier Born/Biosphoto/AFP

A siketfajdok vadászatát újból megengedő rendelet felháborodást váltott ki a természetvédők körében, míg a politikusok azzal érveltek, hogy megnőtt a populáció létszáma. A szakértők szerint „immorális” döntés született egy bajban lévő faj számlájára.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!