COP27: A szegényebb országok vezetői szerint a gazdag országok cserbenhagyják őket

2022. november 08. – 12:55

frissítve

COP27: A szegényebb országok vezetői szerint a gazdag országok cserbenhagyják őket
A COP27 klímakonferencia főbejárata – Fotó: Thaier Al-Sudani / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyiptomban zajló COP27 klímakonferencián a szegényebb országok vezetői arra szólították fel a gazdag országokat, hogy fizessenek a szennyezésük által nekik okozott károkért, írja a Euronews.

„Afrika az éghajlatváltozást okozó szennyezés kevesebb mint 3 százalékáért felelős, mégis ez a kontinens tapasztalja a válság hatásait a leginkább” – szögezte le a kenyai elnök.

Barbados miniszterelnöke, akinek országát időjárási szélsőségek sújtják, azt kifogásolta, hogy a gazdagabb országok nem nyújtanak segítséget a klímabarát technológiára átálláshoz sem.

„Az elektromos autókhoz, akkumulátorokhoz vagy a fotovoltaikus panelekhez való hozzáférésünket korlátozzák azok az országok, amelyek domináns jelenléttel rendelkeznek, és képesek ezeket előállítani” – mondta.

A gazdag országok évi 100 milliárd dollárt ígértek a fejlődőknek, hogy környezetbarátabbá tehessék gazdaságaikat, de az ENSZ szerint eddig csak évi 83 milliárd dollár támogatást kaptak.

Elsőként a német kancellár reagált ezekre a felvetésekre: Olaf Scholz bejelentette, hogy Németország 2025-ig hatmilliárd euróra növeli a nemzetközi klímavédelmi hozzájárulását.