A törpe vízerőművek építését lehetővé tevő törvény újbóli elfogadását szorgalmazza a kormány

2022. november 3. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány támogatja, hogy az alkotmánybírósági döntésnek megfelelő korrekciók után a parlament ismét fogadja el azt a törvényt, amely lehetővé teszi törpe vízerőművek építését védett természeti területeken, jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök az Agerpres szerint.

Az alkotmánybíróság szerdán a kétkamarás törvényhozás elvének megsértésre hivatkozva alkotmányellenesnek ítélte a jogszabályt, így ez most ismét a parlamentbe kerül. A kormányfő szerint azért lenne fontos a megfelelő korrekciók elvégzése után újra elfogadni, mert Romániának szüksége van ezekre a hőerőművekre, amelyekbe közpénzeket fektettek be, némelyikük pedig 90 százalékban már meg is épült. „Szükségünk van energiára” – szögezte le.

A képviselőházban március 23-án elfogadott törvény szerint a folyamatban lévő, 60 százaléknál nagyobb arányban megvalósított vízerőmű-beruházások nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, közérdekű befektetéseknek minősülnek, és 2025. december 31-ig üzembe kell helyezni ezeket a létesítményeket.

A jogszabály előírja: a védett természeti területekre épített vízerőművek beindítása lehetséges, ha ellensúlyozásként a környezetvédelmi minisztérium a létesítmény által elfoglalt területtel biológiai sokféleség szempontjából egyenértékű másik terület védetté nyilvánítására tesz javaslatot legkésőbb 2025. december 31-ig.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!