A törpe vízerőművek építését lehetővé tevő törvény újbóli elfogadását szorgalmazza a kormány

2022. november 3. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány támogatja, hogy az alkotmánybírósági döntésnek megfelelő korrekciók után a parlament ismét fogadja el azt a törvényt, amely lehetővé teszi törpe vízerőművek építését védett természeti területeken, jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök az Agerpres szerint.

Az alkotmánybíróság szerdán a kétkamarás törvényhozás elvének megsértésre hivatkozva alkotmányellenesnek ítélte a jogszabályt, így ez most ismét a parlamentbe kerül. A kormányfő szerint azért lenne fontos a megfelelő korrekciók elvégzése után újra elfogadni, mert Romániának szüksége van ezekre a hőerőművekre, amelyekbe közpénzeket fektettek be, némelyikük pedig 90 százalékban már meg is épült. „Szükségünk van energiára” – szögezte le.

A képviselőházban március 23-án elfogadott törvény szerint a folyamatban lévő, 60 százaléknál nagyobb arányban megvalósított vízerőmű-beruházások nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, közérdekű befektetéseknek minősülnek, és 2025. december 31-ig üzembe kell helyezni ezeket a létesítményeket.

A jogszabály előírja: a védett természeti területekre épített vízerőművek beindítása lehetséges, ha ellensúlyozásként a környezetvédelmi minisztérium a létesítmény által elfoglalt területtel biológiai sokféleség szempontjából egyenértékű másik terület védetté nyilvánítására tesz javaslatot legkésőbb 2025. december 31-ig.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!