Tánczos Barna szerint őrült vádaskodás, hogy a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer kijátszható

2022. november 2. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Cáfolta és őrült vádaskodásnak nevezte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az Agent Green jelentését, miszerint a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer könnyen kijátszható. A civil szervezet a „súlyos és rendszerszintű hiányosságok” miatt kedden a tárcavezető lemondását kérte.

Tánczos Barna a Krónikának azt mondta, hogy amit az Agent Green szándékos, rendszerszintű hiányosságoknak nevez, azokra a jogszabály konkrét bírságot, sőt börtönbüntetést ír elő, és az elmúlt két évben, mióta a SUMAL aktív, több ezer büntetés, bűnvádi feljelentés született és eljárás indult a törvényszegők ellen. A környezetvédelmi miniszter szerint a civil szervezet jelentésében tulajdonképpen ezeket összegezte.

Készülőben van egyébként egy kiegészítés a SUMAL rendszerhez, amely egy helyen elérhetővé tenné a különböző szervek, a rendőrség, az adóhatóság vagy az erdőőrség által kiszabott bírságokat, ez a modul azonban csak néhány hónap múlva léphet működésbe az ígéretek szerint.

Az Agent Green vádjára, miszerint a fuvarozók a faanyag elszállítása után törlik az alkalmazást a mobilkészülékükről, majd minden egyes faanyagszállításnál újratelepítik az alkalmazást, hogy offline felölthessenek adatokat, Tánczos Barna úgy reagált, hogy a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) minden egyes törlést és újratelepítést követ, a listát átadja a környezetvédelmi minisztériumnak, mely kivizsgálásra továbbítja a rendőrségnek és az ügyészségnek.

Mint írtuk, az Agent Green jelentése szerint szándékkal hagytak jelentős programozási hibákat a SUMAL rendszerében, amely továbbra is lehetővé teszik „az aggasztó méreteket öltő” falopást Romániában. A szervezet Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter menesztését kéri, azért, mert „nem tud” a 21 hónappal ezelőtt elindított rendszer súlyos és rendszerszintű hiányosságairól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!