Az Agent Green szerint könnyen kijátszható a faanyag-nyomkövető SUMAL rendszer

2022. november 1. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

A SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer már az elindítása óta kijátszható, és talán a legsúlyosabb csalási módszer a „szállítmány elpárologtatása”, amikor a fuvarozók kikapcsolják a mobiladataikat, így nem ellenőrzik őket – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Agent Green, amelyre az Agerpres figyelt fel.

A környezetvédő szervezet jelentése szerint szándékkal hagytak ilyen jelentős programozási hibákat a rendszerben. Eszerint a fuvarozók a faanyag elszállítása után törlik az alkalmazást a mobilkészülékükről, hogy az offline feltöltött adatok ne jussanak el a SUMAL szerveréhez. Majd minden egyes faanyagszállításnál újratelepítik az alkalmazást, hogy offline felölthessenek adatokat, amiket csak abban az esetben töltenek fel online, ha az útvonaluk során ellenőrzik őket.

Dan-Cătălin Turiga erdészmérnök, az Agent Green munkatársa kifejtette: ez a csalási lehetőség bizonyos intézkedésekkel kiküszöbölhető. Többek között az új kísérőokmány kiállításának megtiltásával olyan teherautók számára, amelyek nem jutottak el a korábbi úti céljukhoz. Emellett át lehetne programozni a SUMAL-t úgy, hogy a szállítmányra vonatkozó offline információk az alkalmazás eltávolítása és újratelepítése után is megmaradjanak a készüléken. Így ezek az adatok azonnal eljutnának a SUMAL szervereihez, amint a felhasználó újratelepíti az alkalmazást és online üzemmódra vált.

Jelentésében a környezetvédő szervezet a SUMAL más hiányosságaira is rávilágított, és úgy értékelte, hogy a rendszer továbbra is lehetővé teszi „az aggasztó méreteket öltő” falopást Romániában.

Az Agent Green szerint Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert meneszteni kellene azért, mert „nem tud” a 21 hónappal ezelőtt elindított rendszer súlyos és rendszerszintű hiányosságairól.

A szervezet azt kéri, hogy a döntéshozók vegyék figyelembe a törvénymódosító indítványaikat és a SUMAL programozási hiányosságainak kiküszöbölésére tett javaslataikat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!