Az Agent Green szerint könnyen kijátszható a faanyag-nyomkövető SUMAL rendszer

2022. november 1. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

A SUMAL faanyag-nyomkövető rendszer már az elindítása óta kijátszható, és talán a legsúlyosabb csalási módszer a „szállítmány elpárologtatása”, amikor a fuvarozók kikapcsolják a mobiladataikat, így nem ellenőrzik őket – figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Agent Green, amelyre az Agerpres figyelt fel.

A környezetvédő szervezet jelentése szerint szándékkal hagytak ilyen jelentős programozási hibákat a rendszerben. Eszerint a fuvarozók a faanyag elszállítása után törlik az alkalmazást a mobilkészülékükről, hogy az offline feltöltött adatok ne jussanak el a SUMAL szerveréhez. Majd minden egyes faanyagszállításnál újratelepítik az alkalmazást, hogy offline felölthessenek adatokat, amiket csak abban az esetben töltenek fel online, ha az útvonaluk során ellenőrzik őket.

Dan-Cătălin Turiga erdészmérnök, az Agent Green munkatársa kifejtette: ez a csalási lehetőség bizonyos intézkedésekkel kiküszöbölhető. Többek között az új kísérőokmány kiállításának megtiltásával olyan teherautók számára, amelyek nem jutottak el a korábbi úti céljukhoz. Emellett át lehetne programozni a SUMAL-t úgy, hogy a szállítmányra vonatkozó offline információk az alkalmazás eltávolítása és újratelepítése után is megmaradjanak a készüléken. Így ezek az adatok azonnal eljutnának a SUMAL szervereihez, amint a felhasználó újratelepíti az alkalmazást és online üzemmódra vált.

Jelentésében a környezetvédő szervezet a SUMAL más hiányosságaira is rávilágított, és úgy értékelte, hogy a rendszer továbbra is lehetővé teszi „az aggasztó méreteket öltő” falopást Romániában.

Az Agent Green szerint Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert meneszteni kellene azért, mert „nem tud” a 21 hónappal ezelőtt elindított rendszer súlyos és rendszerszintű hiányosságairól.

A szervezet azt kéri, hogy a döntéshozók vegyék figyelembe a törvénymódosító indítványaikat és a SUMAL programozási hiányosságainak kiküszöbölésére tett javaslataikat.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!