A belgiumi Bruggében a kerékpáros sugárutakon a bicikliseké az elsőbbség

2022. október 27. – 13:11

A belgiumi Bruggében a kerékpáros sugárutakon a bicikliseké az elsőbbség
Brugge központja szinte teljes egészében autómentesített – Fotó: Oscar Gonzalez / Nur Photo/ AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A belga Brugge városa 90 utcát alakított át átfogó kerékpáros zónává. Az utcák a városközpontot fedik le, és egy összefüggő területet alkotnak, ahol a kerékpárosok „uralkodnak” majd az autók felett. A helyi hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy külön kerékpársávokat alakítanának ki, inkább megváltoztatják a terület közlekedési szabályait. A fejlesztéssel Brugge összesen 13 kilométernyi kerékpárosbarát infrastruktúrával gazdagodna, így Brugge teljes mértékben kerékpározható várossá válna.

A kerékpáros zónában a kerékpárosok az úttest közepén közlekedhetnek majd, nem pedig az út szélén, és az autóknak nem lesz joguk előzni őket. A kerékpárosbarát utcák kialakításának ez a módja már egy ideje egyre nagyobb teret nyer Európában, és számos ország választja ezt a modellt, amely gyors és egyszerű alternatívája a kerékpársávok kialakításának.

Brugge-ban a helyi hatóságoknak mindössze a táblákat és az útburkolati jeleket kellett megváltoztatniuk. Mostantól az egész kerékpáros zónában 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben, miközben minden motorizált forgalomnak elsőbbséget kell adnia a kerékpárnak.

A város által közzétett hivatalos értékelés szerint Brugge lemaradásban van a 2030-ra kitűzött klímacélok tekintetében. A CO2-kibocsátás csökkent, de nem eléggé, és a helyi hatóságoknak több napelemes tetőfelület telepítését kell támogatniuk.

Emellett az értékelés rámutat, hogy bár sok háztartás energiahatékonyabbá vált, csökkentve a fogyasztást, a fűtés elsődleges módja továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok, ami hosszú távú probléma, amellyel a lakosoknak és az önkormányzatnak is foglalkoznia kell.

Ami a kibocsátást illeti, a kutatások azt mutatják, hogy 2011 és 2020 között 17%-kal csökkent, de ez elmarad a kitűzött 20%-os céltól.

Ami a mobilitást illeti, a helyi hatóságok aktívan támogatják az egyéb közlekedési módokat. A bruges-i családok 500 eurós támogatásra jogosultak, ha úgy döntenek, hogy lemondanak az autójukról. A támogatásból viszont kerékpárt vagy tömegközlekedési előfizetést lehet vásárolni.

A város támogatja a több háztartás közötti autómegosztást is, jelenleg mintegy 60 közös használatú járművel rendelkezik. A helyi hatóságok azonban ezt a számot 2025-re 125-re, 2030-ra pedig 250-re szeretnék növelni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!