A belgiumi Bruggében a kerékpáros sugárutakon a bicikliseké az elsőbbség

2022. október 27. – 12:11

A belgiumi Bruggében a kerékpáros sugárutakon a bicikliseké az elsőbbség
Brugge központja szinte teljes egészében autómentesített – Fotó: Oscar Gonzalez / Nur Photo/ AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A belga Brugge városa 90 utcát alakított át átfogó kerékpáros zónává. Az utcák a városközpontot fedik le, és egy összefüggő területet alkotnak, ahol a kerékpárosok „uralkodnak” majd az autók felett. A helyi hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy külön kerékpársávokat alakítanának ki, inkább megváltoztatják a terület közlekedési szabályait. A fejlesztéssel Brugge összesen 13 kilométernyi kerékpárosbarát infrastruktúrával gazdagodna, így Brugge teljes mértékben kerékpározható várossá válna.

A kerékpáros zónában a kerékpárosok az úttest közepén közlekedhetnek majd, nem pedig az út szélén, és az autóknak nem lesz joguk előzni őket. A kerékpárosbarát utcák kialakításának ez a módja már egy ideje egyre nagyobb teret nyer Európában, és számos ország választja ezt a modellt, amely gyors és egyszerű alternatívája a kerékpársávok kialakításának.

Brugge-ban a helyi hatóságoknak mindössze a táblákat és az útburkolati jeleket kellett megváltoztatniuk. Mostantól az egész kerékpáros zónában 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben, miközben minden motorizált forgalomnak elsőbbséget kell adnia a kerékpárnak.

A város által közzétett hivatalos értékelés szerint Brugge lemaradásban van a 2030-ra kitűzött klímacélok tekintetében. A CO2-kibocsátás csökkent, de nem eléggé, és a helyi hatóságoknak több napelemes tetőfelület telepítését kell támogatniuk.

Emellett az értékelés rámutat, hogy bár sok háztartás energiahatékonyabbá vált, csökkentve a fogyasztást, a fűtés elsődleges módja továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok, ami hosszú távú probléma, amellyel a lakosoknak és az önkormányzatnak is foglalkoznia kell.

Ami a kibocsátást illeti, a kutatások azt mutatják, hogy 2011 és 2020 között 17%-kal csökkent, de ez elmarad a kitűzött 20%-os céltól.

Ami a mobilitást illeti, a helyi hatóságok aktívan támogatják az egyéb közlekedési módokat. A bruges-i családok 500 eurós támogatásra jogosultak, ha úgy döntenek, hogy lemondanak az autójukról. A támogatásból viszont kerékpárt vagy tömegközlekedési előfizetést lehet vásárolni.

A város támogatja a több háztartás közötti autómegosztást is, jelenleg mintegy 60 közös használatú járművel rendelkezik. A helyi hatóságok azonban ezt a számot 2025-re 125-re, 2030-ra pedig 250-re szeretnék növelni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!