Hulladékudvarok létrehozását támogatja a környezetvédelmi tárca, 26 szerződést írtak alá

2022. október 20. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonhat önkormányzattal írt alá csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter finanszírozási szerződést hulladékudvarok létrehozására, több mint 114 millió lej értékben - írja az Agerpres. A hulladékudvarok olyan gyűjtőhelyek, ahol szakképzett személyzet segítségével különböző fajta és nagyobb tömegű előre szelektált hulladék helyezhető el.

Az eseményen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök is, aki elmondta: a kormány összesen 565 hulladékudvar létrehozását tervezi országszerte, és 590 millió eurót fordít erre a célra. Emlékeztetett arra, hogy a kormány összesen 1,2 milliárd eurót szánna a hulladékgazdálkodás korszerűsítésére. Az ambiciózus terv lényege, hogy 2030-ra a városi háztartási hulladékoknak legfeljebb a 10 százaléka kerüljön a szeméttelepekre.

A miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve és az öntudatos polgárok segítségével el lehet érni ezt a célt. Ciucă fontosnak nevezte, hogy Romániában a „fogyasztói társadalom újrahasznosító társadalommá változzon” és az ipar a körforgásos gazdaság elvein alapuljon.

Hamburgi hulladékudvar – Fotó: Marcus Brandt / AFP
Hamburgi hulladékudvar – Fotó: Marcus Brandt / AFPTánczos Barna az eseményen elmondta, hogy a hulladékudvarok hiánypótló beruházások, mert a legtöbb település a megfelelő infrastruktúra hiányával küzd. 'A helyreállítási alapból olyan önkéntes használatú hulladékudvarok létrehozását támogatjuk, ahová a lakosság azt a háztartásban keletkező szemetet viheti be, amit nem szállít el a köztisztasági szolgáltató. Gratulálok azoknak az önkormányzatoknak, akik elsőként pályáztak, köztük Maros, Hargita és Bihar megyei települések is. Bízom benne, hogy minél több településvezető felismeri a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, hiszen országszerte több mint 565 hulladékudvar megépítését tudjuk támogatni' – idézte a tárcavezetőt az RMDSZ csütörtöki közleménye.

A magyar többségű települések közül a Maros megyei Balavásáron, Marosszentgyörgyön és Gernyeszegen, a Hargita megyei Székelyudvarhelyen, valamint a Bihar megyei Bihar községben épülhetnek meg elsőként a hulladékudvarok. Ugyanakkor az első 26 finanszírozásban részesülő település között van Szászrégen, Segesvár, Arad és Beszterce is.

A hulladékudvarok létrehozására november 22-éig pályázhatnak az önkormányzatok. Eddig már 264 település nyújtott be igénylést, amelyek elbírálása folyamatos. A Környezetvédelmi Minisztérium 452,2 millió eurót különített el helyreállítási alapból (PNRR) a létesítmények létrehozására. A szelektív hulladékgyűjtő udvarokra községek, városok, fejlesztési társulások is pályázhatnak, sőt több település közös pályázatot is benyújthat.

Egy hulladékudvar hozzávetőleg 50 ezer személyt szolgál ki, a környezetvédelmi tárca egy típustervet is a pályázó települések rendelkezésére bocsát. A hulladékudvarokban a lakosok például a használt gumiabroncsokat vagy bútorokat, az elektromos és elektronikai hulladékot, használt akkumulátorokat, a veszélyes hulladékokat, vagy akár az építési és bontási hulladékokat is leadhatják majd.

A városok november közepéig digitalizált hulladékgyűjtő szigetek létrehozására is pályázhatnak, amelyekkel a szelektív hulladékgyűjtési infrastruktúrájukat bővíthetik.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!