„Ölelés helyett hátba verés”: ezzel leplezte le magát egy újonnan leírt zsályafaj Dobrudzsában

2022. október 13. – 13:40

frissítve

„Ölelés helyett hátba verés”: ezzel leplezte le magát egy újonnan leírt zsályafaj Dobrudzsában
A két különböző zsályafaj: Salvia austriaca és Salvia revelata – Fotó: Mátis Attila Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Ez már a második olyan „rejtőzködő” növényfaj, amit Dobrudzsából írtak le a közelmúltban, és hamarosan újabb felfedezésekre számíthatunk. Mátis Attila kolozsvári botanikussal, a román-magyar-ukrán nemzetközi kutatócsoport tagjával beszélgettünk.

A napokban a neves Taxon című folyóiratban is megjelent a felfedezés, így már hivatalosan is elismertté vált az az új zsályafaj, amit a nemzetközi kutatócsoport írt le. A Salvia revelata (lelepleződött zsálya, latinul) névre keresztelt, impozáns fajnak hivatalos magyar neve még nincs, a felfedezői viszont azt ajánlják, hogy – az elterjedési területéből kiindulva – hívják majd pontuszi zsályának. Az új faj ugyanis a pontuszi sztyepp régióban él, mely csak Románia dél-keleti és Bulgária észak-keleti részein, a Fekete-tenger partján fekvő híres Dobrudzsa régióban „lóg be” az EU területére. Itt is fedezték fel, majd a további kutatások során kiderült, hogy a faj nagy területet népesít be, főleg Ukrajnában és Oroszországban is megtalálható – vélhetően a Don folyóig húzódik az elterjedési területe.

A szakemberek egyébként Dobrudzsát egy valódi biodiverzitási hotspotként tartják számon, ahol különböző bioföldrajzi régiók érnek össze, ezért nagyon gazdag az élővilága – mediterrán, európai és keleti fajok találkozási helye ez. Akárcsak kulturális tekintetben, hisz ebben a viszonylag kicsi térségben rengeteg nép él együtt: töröktől lipovánon és tatáron át bolgár, orosz, ukrán, görög és még számos egyéb náció lakja.

Amint Mátis Attila kolozsvári botanikustól megtudtuk, kb. 6 éve kollégája, Szabó Anna figyelt fel arra, hogy az osztrák zsályaként (Salvia austriaca) ismert növény kicsit másképp néz ki Dobrudzsában, mint Európa más vidékein, kicsit magasabb, kicsit szőrösebb. Ő hívta fel Mátis figyelmét a növényre, aki közelebbről megvizsgálta a virágszerkezetet, és volt egy revelációja, hogy ez nem lehet az osztrák zsálya. „Ez volt az a mozzanat, ami arra indított, hogy elkezdjük kutatni ezt a növényt. Ez a szerkezeti különbség hosszú ideig elkerülte a kutatók figyelmét, így maradhatott elrejtve a tudomány számára ez a faj” – fejtegette Mátis.

A kutatónak egész pontosan az tűnt fel, hogy míg az osztrák zsálya porzói oldalirányú mozgást végeznek, amikor a beporzók bemásznak a virágába, lényegében átölelve őket, és ezáltal a rovarok oldalán helyezik el a pollent, a dobrudzsai faj porzói le-fel mozgást végeznek, és a rovarok hátára kerül a virágpor.

„A népes nemzetséget alkotó, szinte ezer fajt számláló zsályafélék részéről egy evolúciós innováció ez a nagyon precíz beporzás. Ez tette lehetővé számukra, hogy egyazon helyen egyidőben virágozhassanak a nemzetség különböző fajai anélkül, hogy a hibridizációt kockáztatnák. Az egyes fajoknál az emelőkarként működő porzók a rovarok, pl. a dongók más-más testtájékán helyezik el a virágport, az azonos fajhoz tartozó egyedek bibéi pedig olyan felépítésűek, hogy épp erről a testtájékről szedik fel a pollent. Vannak fajok, melyek porzói hátba vágják a beporzókat, de olyanok is, melyek porzói a virágba látogató rovar hasát, oldalát vagy épp a fejét porozzák meg. Ezek a mechanizmusok annyira pontosak, hogy a különböző fajok akár ugyanazt a dongót is használhatják, mégsem áll fenn a hibridizáció veszélye. Ez az újítás robbanásszerű fajképződéshez vezetett” – fejtegette Mátis Attila.

A botanikus szerint úgy vélik, hogy a most felfedezett Salvia revelata tulajdonképpen az ősibb forma, ebből vált ki kb. 200 ezer évvel ezelőtt, az utolsó előtti eljegesedési korszakot követő melegebb időszakban az osztrák zsálya.

Feltételezésük szerint a faj terjedése során eljutott az európai földrajzi régióba, ahol egyrészt eltérő, erdős tájjal, másrészt pedig egy versenytárssal találkozott: a mezei zsályával (Salvia pratensis). A kereszteződést elkerülendő pedig a revelata vélhetőleg taktikát váltott: mivel a mezei zsálya szintén a rovarok hátát porozza, a revelata átváltott oldalsó porzásra, így keletkezett az osztrák zsálya. Azokon a területeken viszont, ahová nem jut el a mezei zsálya, azaz az említett pontuszi régióban viszont nem nehezedik ez a kompetíciós nyomás a revelata egyedeire, így megmaradtak a háti beporzás mellett.

Mátis Attila szerint azt követően, hogy megfigyelték a virág eltérő felépítését és működését, elkezdődtek az ökológiai, bioföldrajzi, genetikai vizsgálatok, és ezek együttes eredményeként bizonyosodott be, hogy valóban egy olyan fajról van szó, melyet eddig nem ismert a tudomány.

A Transtelex kérdésére a botanikus elmondta: természetesen nagyon büszkék az eredményükre, hiszen a kutatóbiológusok számára különösen nagy öröm egy új faj leírása, a szakma és a nagyközönség elismerése. Főleg olyan területen, melyről sokan azt gondolták, hogy már mindent felfedeztek – az európai flórával kapcsolatban ugyanis az volt az elterjedt feltételezés, hogy már az összes létező fajt leírták. Hozzátette: az új fajok leírása az utóbbi 10 évben a reneszánszát éli, köszönhetően annak, hogy több a kutató, és jobbak a módszerek: hozzáférhetővé váltak a genetikai vizsgálatok. Ez nemcsak a botanikában van így, pl. a rovarkutatók számára is új perspektívákat nyitottak a genetikai vizsgálatok.

„A mi felfedezésünk a természetvédelmi területek fontosságára mutat rá, azt üzeni, hogy ha nem vigyázunk kellőképpen ezekre, hamarabb tűnhetnek el fajok, minthogy leírnánk ezeket a tudomány számára. A pontuszi zsályát is természetvédelmi területeken találtuk meg. A dobrudzsai gyepek, illetve a romániai gyepek általában komoly veszélynek vannak kitéve: egyrészt a beszántás, másrészt túllegeltetés miatt mennek tönkre”

– fejtette ki Mátis Attila arra vonatkozó kérdésünkre, hogy mi a jelentősége a felfedezésüknek.

Arra is rákérdeztünk, hogy milyen forrásból finanszírozták a kutatást, és mint kiderült, a csapat tagjai jórészt önerőből végezték a munkát. A leginkább pénzigényes részét a felmérésnek a genetikai minták kielemzése jelentette, ezt a Debreceni Egyetem segítségével oldották meg. Mátis Attila megjegyezte, hogy Romániában borzasztóan rossz a helyzet a kutatóintézetek, és a kutatások finanszírozása terén. Magyarország e téren jobban áll, az ottani intézetek nagyobb költségvetéssel dolgoznak, melyek jelentős részét különféle pályázatok révén hívják le.

Mátis hangsúlyozta, hogy a csapat összes tagját elismerés illeti a befektetett munkáért: Malkócs Tamás és Laczkó Levente a Debreceni Egyetem munkatársaiként a genetikai vizsgálatokért feleltek, az ökológiai részt a kolozsvári Szabó Anna koordinálta, a morfológiait a szintén erdélyi Kuhn Thomas, a terepfelmérésekhez Sramkó Gábor magyarországi kutató járult hozzá nagymértékben, Alexandru Bădărău a biogeográfiai kutatásokat végezte, az ukrán kollégájuk, Ivan Moysiyenko pedig az ottani terepmunkáért felelt, és mintákat küldött a genetikai vizsgálatokhoz.

A pontuszi zsálya egyébként nem az első faj, amit Mátis Attiláék Dobrudzsából leírtak: 2017-ben egy új husángfajt fedeztek fel, a dobruzsai husángot, és mint megtudtuk, további érdekességeket is rejt ez a fajgazdag, de tudományos szempontból eléggé elhanyagolt terület. A botanikus szerint a közeljövőben várhatóan további 2-3 új fajt ismertetnek majd el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!