Környezetvédelmi minisztérium: a siketfajd kilövési kvótái a populáció elenyésző részét érintik

2022. október 10. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A törvény kötelezte a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumot arra, hogy megállapítsa a siketfajd kilövési kvótáit, hangsúlyozta a tárca a Transtelexhez eljuttatott pontosításában, arra reagálva, hogy a környezetvédők jelezték, nem értenek egyet azzal, hogy tíz év tiltás után 239 egyed kilövését teszi lehetővé Romániában november végéig a környezetvédelmi minisztérium rendelete.

A tárca szerint a 2022 júniusában elfogadott 171/2022-es törvény vezette be, hogy a siketfajd vadászati időszaka szeptember 10. és november 30. között lesz, az erre vonatkozó éves kilövési kvóták megállapítása pedig törvényi kötelessége volt a minisztériumnak. A korábbi jogszabály az Európai Bizottságnak a vadászati idény időtartamára vonatkozó kifogásai miatt szűnt meg 2011-ben, tette hozzá a környezetvédelmi minisztérium.

Azokra az aggodalmakra, hogy a jóváhagyott kilövési kvóták veszélybe sodorják a romániai siketfajd-populációt, a környezetvédelmi tárca leszögezte, hogy az éves felmérések szerint ez folyamatosan gyarapodik és 2022-re elérte a 11 957 példányt.

Hozzátették azt is, a siketfajd egyetlen uniós tagállamban sem számít védett fajnak. „A faj az Élőhelyvédelmi Irányelv II/2. mellékletében szerepel, ami azt jelenti, hogy minden tagállamban az országos jogszabályok szerint vadászható, azzal a kitétellel, hogy a költés, fészkelés vagy a fiókák nevelése során nem hagyható jóvá vadászat, a faj hasznosítása a »bölcs hasznosítás« (wise use) elveinek megfelelően történik” – szögezték le.

A környezetvédelmi minisztérium közlése szerint a nemrég elfogadott miniszteri rendeletben megállapított kilövési kvóták a becsült állomány 2 százalékára vonatkoznak, ez pedig elenyésző számot jelent, ami nem gyakorol negatív hatást a romániai populációdinamikára, „különösen egy poligám faj esetében, ahol a kilövési kvóták csak a hím példányokra vonatkoznak”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!