52,6 fok Celsius – ennél nagyobb forróság idén még nem volt a bolygón

2022. augusztus 6. – 11:38

52,6 fok Celsius – ennél nagyobb forróság idén még nem volt a bolygón
Kiszáradt pálmafák a Shatt al-Arab csatorna mellett a dél-iraki Bászra városában. A 30 millió pálmafa országaként ismert, valamikor 600 gyümölcsfajtának otthont adó Irak datolyatermesztését évek óta a szárazság, az elsivatagosodás és a szikesedés sújtja – Fotó: Hussein Faleh / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Közel-Keleten, Irakban és Kuvaitban péntek délután nagy területen érte el és lépte át a hőmérséklet az 50 fokot. A Perzsa Öböl északi részénél volt a legmelegebb, egészen pontosan a vízparttól mintegy 60 kilométerre fekvő Bászrában: 52,6 fok volt a csúcs, ami idén az eddigi legmagasabb hőmérsékletnek számít, amit a bolygón mértek – írja az Időkép nyomán a Telex.

Az iraki abszolút rekord egyelőre nem került veszélybe, ugyanis a 2016-ban mért 53,8 fok volt az eddig mért legmagasabb hőmérséklet a közel-keleti országban. A következő napokban is kitart azonban a rendkívüli hőség, sőt még fokozódhat is, emiatt nem kizárt, hogy 53 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A pokoli nappalokat követő éjszakák is kifejezetten melegek, hisz sok helyen a leghűvösebb órákban sem csökken 30 fok alá a hőmérséklet.

Az iraki csúcsok – Fotó: Időkép/ Ogimet
Az iraki csúcsok – Fotó: Időkép/ Ogimet

Az extrém hőség miatt Irakban legalább 10 tartományban rendeltek el rendkívüli szabadságot az állami alkalmazottak számára, írja a BBC. Bászrában, az ország egyik legforróbb pontján a dolgozók már meg is kezdték négynapos szabadságukat.

Az 50 fok körüli hőmérsékletet azonban így sem könnyű elviselni. A gyakran előforduló áramkimaradások miatt a légkondicionálók sem tudják mindig lehűteni a zárt helyiségeket. Ráadásul az egyre többször kialakult porviharok is megnehezítik az emberek mindennapjait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!