52,6 fok Celsius – ennél nagyobb forróság idén még nem volt a bolygón

2022. augusztus 6. – 11:38

52,6 fok Celsius – ennél nagyobb forróság idén még nem volt a bolygón
Kiszáradt pálmafák a Shatt al-Arab csatorna mellett a dél-iraki Bászra városában. A 30 millió pálmafa országaként ismert, valamikor 600 gyümölcsfajtának otthont adó Irak datolyatermesztését évek óta a szárazság, az elsivatagosodás és a szikesedés sújtja – Fotó: Hussein Faleh / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Közel-Keleten, Irakban és Kuvaitban péntek délután nagy területen érte el és lépte át a hőmérséklet az 50 fokot. A Perzsa Öböl északi részénél volt a legmelegebb, egészen pontosan a vízparttól mintegy 60 kilométerre fekvő Bászrában: 52,6 fok volt a csúcs, ami idén az eddigi legmagasabb hőmérsékletnek számít, amit a bolygón mértek – írja az Időkép nyomán a Telex.

Az iraki abszolút rekord egyelőre nem került veszélybe, ugyanis a 2016-ban mért 53,8 fok volt az eddig mért legmagasabb hőmérséklet a közel-keleti országban. A következő napokban is kitart azonban a rendkívüli hőség, sőt még fokozódhat is, emiatt nem kizárt, hogy 53 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A pokoli nappalokat követő éjszakák is kifejezetten melegek, hisz sok helyen a leghűvösebb órákban sem csökken 30 fok alá a hőmérséklet.

Az iraki csúcsok – Fotó: Időkép/ Ogimet
Az iraki csúcsok – Fotó: Időkép/ Ogimet

Az extrém hőség miatt Irakban legalább 10 tartományban rendeltek el rendkívüli szabadságot az állami alkalmazottak számára, írja a BBC. Bászrában, az ország egyik legforróbb pontján a dolgozók már meg is kezdték négynapos szabadságukat.

Az 50 fok körüli hőmérsékletet azonban így sem könnyű elviselni. A gyakran előforduló áramkimaradások miatt a légkondicionálók sem tudják mindig lehűteni a zárt helyiségeket. Ráadásul az egyre többször kialakult porviharok is megnehezítik az emberek mindennapjait.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!