Kiszárad az ország: már több mint 200 ezer hektár termőföldet sújt az aszály

2022. augusztus 5. – 18:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban folytatódott a hetek óta jellemző kánikula, a folyók és tavak vize extrém alacsony, miközben a szántóföldek szabályosan kiszáradnak és fokozatosan elsivatagosodnak. Az aszálykárral érintett területek mérete napról napra nő, úgyszintén az ezzel kapcsolatos nemzetgazdasági veszteség, sok kukorica- és napraforgóföldön egyáltalán nem lehet aratni.

Az ország 28 megyéjéből származó adatok összesítése alapján most már 231.704 hektárra tehető az aszály sújtotta termőföldek területe Romániában.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium közleménye szerint, amelyet az Agerpres idéz 132.337 hektár búza és tritikálé pusztult el az aszály miatt, ezt követi az árpa, árpa, zab és rozs (20.037 hektár), repce (24.201), kukorica (33.917), szója (2452), borsó (557), napraforgó (12.446), takarmánynövények (1717), egyéb növények (3955).

Eddig a következő megyékből jelentettek aszálykárokat: Arad, Bákó, Bihar, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Konstanca, Galac, Giurgiu, Fehér, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Neamţ, Olt, Prahova, Szatmár, Szilágy, Suceava, Teleorman, Tulcea, Temes, Vaslui és Vrancea.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!