Ingyenessé tesznek számos vasúti járatot Spanyolországban

2022. július 22. – 10:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a héten jelentette be, hogy az utazók „0 dollárért” szállhatnak fel a Renfe nevű vasúti hálózat járataira, írja a travelandleisure.com. A kedvezményt, amely az év végéig lesz érvényes, elsősorban az ingázóknak szánják, de a turisták is élhetnek a lehetőséggel.

„Ez az intézkedés maximálisan ösztönzi a tömegközlekedés használatát. A szükséges napi ingázást biztonságos, kényelmes, gazdaságos és fenntartható közlekedési eszközzel biztosítja az energia- és üzemanyagárak folyamatos emelkedése közepette” – közölte a spanyol közlekedési minisztérium.

Az ingyenesség a bérletekre, többutazásos jegyekre vonatkozik majd, azaz olyanokra, amelyek legalább 10 oda-vissza utazást tartalmaznak, és rövid, valamint középtávon (300 km-nél rövidebb) útvonalakon lesznek érvényesek.

Az ingyenes jegyeket elsősorban a helyi lakosoknak szánják, de a turisták is igénybe vehetik. A kedvezmény nem érvényes az egy útra szóló jegyek vagy a hosszabb távú utazások esetében.

Az ingyenes vonatozás lehetősége 2022. szeptember 1. és december 31. között lesz elérhető. Ez az új, 100%-os kedvezmény a spanyol kormány által korábban életbe léptetett kedvezményeket egészíti ki. A hónap elején jelentették be, hogy 30%-50%-os kedvezményeket finanszíroznak az összes tömegközlekedési eszközön, beleértve a metrókat, buszokat és villamosokat is.

Spanyolország egyébként nem az egyedüli ország, ahol idén nyáron és ősszel ingyenes vagy kedvezményes utazást kínálnak a helyieknek és a turistáknak. A német hatóságok például 9 eurós, korlátlan havi tömegközlekedési bérletet indítottak, amely a helyi és a regionális közlekedésben egyaránt használható. Az akciójuk augusztus végéig tart.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!