A román piacot elárasztották a hamisított, lebomlóként kínált nejlonzacskók

2022. július 6. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román piacot elárasztják a hamisított, biológiai úton lebomlóként kínált műanyag zacskók – mondta szerdán Constantin Oprean, a Műanyaggyártók Szövetségének (ASPAPLAST) elnöke. Aki szerint ezek mikroműanyaggá alakulnak át, olyan porrá, amely az emberek szervezetébe is bekerülhet, írja az Agerpres.

„A műanyagokat legfeljebb 3-5 alkalommal szabad újra felhasználni. Mert ha ötször felhasználom, por lesz belőle, mikroműanyag lesz belőle, ami aztán a folyókba, a Fekete-tengerbe kerül, a halakba, és amikor halikrát eszünk, akkor valójában ezt a mikroműanyagot esszük. Ez komoly probléma” – magyarázta Oprean.

Rámutatott, hogy Romániában sok műanyag zacskó, bár biológiailag lebomlóként van reklámozva, nem felel meg ezeknek az előírásoknak.

„Szeretnék felvetni egy kérdést a műanyag, nevezetesen a műanyag zacskók tömeges használatával kapcsolatban. Mindenki használ műanyag zacskókat. A probléma az, hogy a román piacot elárasztják a hamisított, biológiailag lebomlóként kínált műanyag zacskók. A piacon vannak műanyag zacskók, és mindannyian vásárolunk a piacon, amelyekre rá van írva, hogy biológiailag lebomló, de ez nem igaz. Mindannyian vásároljuk ezeket a műanyag zacskókat az internetről, amelyek nem biológiailag lebomlóak, hanem porrá válnak. Senki sem vásárolja a valóban biológiailag lebomló, drágább termékeket” – fejtegette a szövetség képviselője.

Elmondása szerint az újrahasznosító cégek megállapították, hogy ezek a zacskók valójában nem bomlanak le biológiailag, és fóliaként a komposztban maradnak, vagy porrá, mikroműanyaggá alakulnak, amely aztán az emberek szervezetében köt ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!