Ki a szélsőbaloldali?

2024. szeptember 26. – 18:22

Ki a szélsőbaloldali?
A MADOSZ által szervezett felvonulás Kolozsváron 1945. május 1-jén – Forrás: comunismulinromania.ro

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem hivalgó, cifra páva

Nem modern az én szivem

Egyszerűség lakik benne

Mosolyogva szeliden”

Vigyáznunk kell, feleim! A szélsőbaloldaliság kísértete járja be az erdélyi közbeszédet, kommunisták bújnak meg minden szerkesztőségben, forradalmat szítva a szívekben! (Már a helytelen forradalmat, nem azokat, amelyeket évente megünneplünk bocskaiban, kokárdával a mellünkön.)

Ím, eligazítom az olvasót, hadd tudja, hogyan szúrhatja ki a szélsőbaloldalit!

Szélsőbaloldali például, aki szerint a hajléktalanság felszámolható, urambocsá’ felszámolandó, a munkanélküliség úgyszintén, a tőke örökös akkumulációja, amíg világ a világ, különösen milliók és a teljes ökoszisztéma kárára, valahogy „nem fér bele”. Aki ráadásul úgy gondolja, hogy demokratizálni kell a munkahelyeket, megszüntetni a rendszerbe kódolt kizsákmányolást, az ultra-szélsőbaloldali

Szélsőbaloldali az is, aki osztályról beszél. Vigyázni kell ám, ébernek lenni! Merthogy csavaros ez a dolog: középosztály létezik, ez a csodálatos, felvilágosult polgári réteg, amelyik mindig tudja, hogy kire is kell szavazni! A középosztály, hogy minek is a közepe, ha nincsenek osztályok? – no, ezt nem firtatja, csak a szélsőbaloldali!

Szélsőbalos aztán, aki elborzad azon, hogy az RMDSZ elnöke végre nyíltan is kimondja: a Szövetség neoliberális. Hiszen alternatíva nincs, megmondta már Margaret Thatcher is, és lám, azóta nincs is, ha pedig mégis: az szélsőbaloldali.

Szélsőbaloldali, aki szerint a liberális feminizmus aggodalma a vállalkozó nőkért álságos és osztályvak: a dolgozók tömegeit ignorálja, összezár a sajátjai érdekében, tagadja az antagonizmust tőke és munkás között.

Szélsőbaloldali az is, aki úgy gondolja, a történelem nem október 7-én kezdődött, és nem ért véget 1992-ben, meg az is, aki őszintén békét akar, és nem bőrszínmérővel dönti el, hogy melyik népirtást támogatja vagy ítéli el. Tipikusan szélsőbalos, aki nemcsak a gyarmatosítás tömeggyilkosságait nem szereti elhallgatni, hanem azt sem, hogy a mai napig a rendszerszintű rasszizmus működteti a kapitalizmust, és fordítva.

Tetten érjük a szélsőbaloldaliságot akkor is, amennyiben TGM halálát követően nem írja le az illetékes elvtárs: „nem értettem egyet vele”. Aki egyetértett vele, az szélsőbaloldali, punktum.

Szélsőbaloldali az, aki szerint a pluralizmus mindenkire vonatkozik. Ez különösen fontos, feleim: huncut csel, bolsevik trükk arra hivatkozni, hogy a pluralitás elvébe belefér, hogy Erdélyben léteznek baloldaliak, legyen szó Nagy Istvánról vagy Méliusz Józsefről, Gazsiról, az új szemről, a Tranzit.ro-ról, mindazokról a kis műhelyekről és személyekről, akik Kolozsváron, Székelyföldön, a Partiumban, valahol külföldön, de legalább Budapestre költözve hisznek egy másik világban, alkalomadtán elborzadva az erdélyi magyar sajtótól, máskor otthont találva benne.

Ezúton is hadd jelezzük: létezünk és létezni fogunk ott, ahol éppen maradhatunk még, címkézések és bélyegzések között. Ott leszünk tüntetéseken, a világhálón, alkalomadtán a Transtelexen, a szabadság, az egyenlőség és testvériség nevében, olvasva a Mércét és Marxot, József Attilát, Žižeket és Chomskyt, az erdélyi szociológusokat és filozófusokat, mindenkit, akit érdemes.

Tetszik ez vagy sem: részei voltunk a huszadik század Erdélyének és a huszonegyediknek is részei maradunk.

A szerző író, újságíró, publicista. Doktori tanulmányait a finnországi Tampere Egyetem szociológia szakán végzi.

Ez a szöveg egy pamflet. A Transtelexnél fontosnak tartjuk, hogy mások véleménye akkor is megismerhető legyen, ha nem értünk vele egyet. Szeretnénk, ha egy témáról az olvasóink minél több álláspontot megismerhetnének.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!