A büntetés nem marad el

2024. június 7. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Azon, hogy mit ír Bayer Zsolt, már meg sem lepődünk.

Valamikor a kétezres évek elején Markó Béla nyílt levelet írt Csoóri Sándornak, melyben többek között azt írta, ne küldjétek ide (mármint Romániába) a bayerzsoltokat, mire a publicista sértetten reagált. Markó levelében volt némi naivitás: a világ már akkor sem úgy működött, hogy Csoóri bármit tehetett volna az ellen, ahogy Bayer egzisztál, de az biztos, hogy egy mélységesen immorális lényről van szó.

Ez a vonása nem abban nyilvánul meg, hogy nem ért egyet Markóval, hiszen miért ne érthetne egyet vele? És most tekintsünk el attól is, hogy ki vitatkozik versekkel. Inkább abban, hogy mindig egyetért bármivel, amit a magyar kormány mond és tesz. Ukrajnát megtámadta Oroszország, erre Bayer a békéről fuvolázik.

De hát ebben sincs semmi meglepő. Amikor Orbán Elemér arra panaszkodik, hogy Burgerék elvették a süteményét, Schultze minden módon megbünteti – őt magát, mármint az áldozatot. Az aljasoknak, azoknak, akik egy elnyomó gépezet fogaskerekei, ez a viselkedésmódja. Nem az áldozattal szolidárisak, hanem a hódítóval; mindig az erőssel, soha a gyengével.

Ezzel annyira nincs egyedül, hogy Markó versét rögtön Ungváry Zsolt is elemezte, ráfogva mindent és bármit. Ebben sincs semmi meglepő. A legkönnyebb úgy tenni, mintha a kisebbség sorsát viselnénk a szívünkön – ha már így benne vagyunk a költészetben, emlékezzünk József Attilára: „vállára venni nem bolond” –, és közben tücsköt-bogarat összehordani. A kisebbségvédelem meg sokak számára abból áll, hogy nagy szavakat mondunk harciasan.

A költészetet pedig minden sötét rendszer a maga javára fordította. Iskolás koromban, amikor a rongy imperializmusról és a rothadó Nyugatról hallottunk, a tablók tele voltak Ady, Arany, József Attila, Madách verseiből vett részletekkel. Nem lehetett másként értelmezni, csak úgy, hogy Arany egyetértett Ceaușescu elvtárssal, s „a szellem és a szerelem”-sort József Attila kifejezetten a pioníroknak írta.

Egyébként most is a rothadó Nyugatról hallunk, s arról, hogy Magyarország majd megmenti ezt a búba süppedt világot. És hogy a béke milyen fontos. Jól megvernek az iskolaudvaron, a tanár pedig megrovóan kijelenti, hogy bakalódni tilos, és szigorúan néz arra, akit megvertek. Miért is olyan zilált az egyenruhája?!

Hazudni tudni kell, ez minden ingyen kapott státus és vagyon titka.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!