Lengyelország visszatért

2023. október 17. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Vége a lidércnyomásnak, Lengyelországban megdöntötték a megdönthetetlennek hitt rendszert. Nyilván sok minden kellett ehhez, olyan világesemények, olyan veszélyek, olyan lehetőségek, amelyek együttes hatása hozta meg az alig remélt eredményt, különösen a szlovákiai választás kimenetele után.

De ne felejtsük el azt, ami a legfontosabb volt ebben az eredményben: a fiatalokat! A fiatalok!

A fiatalok, akik megelégelték a nemzeti gőzt, a csalást, hazug propagandát, az önkényt, az elszigetelődést. A fiatalok szabadságvágya…

A dominóhatás pedig ismét meg fogja mutatni kérlelhetetlenségét. Ahogy megmutatta akkor, amikor ledöntötte a Berlini falat, feloszlatta a zsarnok Szovjetuniót, megbuktatta a kelet-európai despotákat, a legvéresebb módon Romániában, a világ első élő tévéadásban sugárzott forradalmával.

Szlovákia sem lesz a régi, ahogy Olaszország sem lett olyanná, amitől féltünk.

Egyelőre a lengyelek – persze nem mind, csak éppen kellő többségükben – elhárították a szélsőjobboldali fordulat veszélyét.

Egyszersmind nemet mondtak a hivatalos Európa-ellenességre. „A jogállamiság, az igazságszolgáltatás és szabad közmédia, a női jogok helyreállítása mind fontos programpont, ahogy az a lengyel tekintély visszaállítása Európában.” Szakértőt idéztünk.

Magyarországon mindezek hiányát súlyosbította-súlyosbítja az iszonytató, történelmileg példátlan korrupció és a megátalkodott, cinikus gyűlöletkeltő propaganda. Vannak fiatalok Magyarországon? Lehet még esélye ennek a megalázott, lenézett szerencsétlen országnak? Lesz még köztársaság? A fiatalok „emlékeznek” ’56-ra? Egy hét múlva eszükbe juthat…

Mindenképpen, egyre inkább körvonalazódik egy potenciálisan roppant erős, gazdag lengyel–ukrán–román szövetség („nagy hatású dolgokra készülünk”, mondta bukaresti látogatása után Zelenszkij…), ugyanakkor teljesen átalakul az Európai Unió, Magyarország pedig…

A cikk először az Új Hétben jelent meg, újraközöljük a szerző engedélyével.

Ez a cikk egy véleményanyag. A Transtelex szerkesztősége fontosnak tartja, hogy egy adott témáról az olvasóink minél több nézőpontot és érvelést megismerjenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!