Rovott múlt

2023. augusztus 21. – 19:04

Rovott múlt
Magyar mézeskalács szív, rovásfelirattal. Olvasata: Egy az Isten, egy a család – Fotó: Bandi / Wikimedia

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az ember Erdélyben utazgat, egyre több rovásírásos helységnévtáblát, kaput és egyebet lát. És ha beszélgetni kezd valakivel, sokan lelkendeznek erről a jelenségről.

Emlékszem, gyerekkoromban a dákoromán kontinuitással tömték a fejünket, s az egyik érv emellett az elmélet mellett, mármint, hogy a dákok, a románok ősei az idők kezdetétől Erdélyben éltek, ittlétüket a történelem semmiféle vihara nem szakította meg, nyelvi és tárgyi emlékekkel bizonyították. A „Decebalus per Scorilo” felirat azt jelentette dákul: „Decebal, Scorilo fia”, s a dák zászló egy textíliából vagy bőrből kialakított, tátott szájú farkas volt, mely lovaglás közben üvöltő hangot adott, s az ellenség el- és megijedt.

Mint ironikus megjegyzésemből látható, nemigen hittünk ebben az egészben, leginkább talán azért, mert ellenünk, magyarok ellen irányult: bennünket kellett meggyőznie arról, hogy nem „mi” voltunk az elsők.

Így aztán meglehetős kételkedéssel fogadom a rovásírásos hitet is.

A bizonyítékokat, emlékeket, elméleteket foltozottaknak érzem, valamiféle elsőbbség, fensőbbség görcsös igyekezetének. Megértem, hogy aki hinni akar bennük, az egy közösségre vágyik, s úgy érzi, a hit nélkül nem tartozna hozzá, mégis felületesnek és propagandisztikusnak gondolom.

Még érdekesebben szomorú, hogy mindazok, akik egy állam verejtékes szándékában nőttek fel, és látva látták, hogyan alakítaná a történelmet a maga szája íze szerint, most nem élnek a gyanúperrel.

Készséggel elhiszem, hogy ez az írásmód létezett, még azt is, hogy rendkívül érdekes. De felsőbbrendűséget érezni és főleg bizonygatni mindig kisebbrendűség tulajdonképpen, olyan frusztrációk biztos tünete, amelyek vizsgálatra szorulnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!