Fóliaszentek

2023. augusztus 8. – 19:00

Fóliaszentek
LMBTQ+ karaktereket ábrázoló könyvek fóliába csomagolva egy Libri könyvesboltban Budapesten, 2023. július 11-én- Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

„Abban a nevezetes ezerkilencszáz és huszadik évben, vagyis egy esztendőre rá, hogy a románok kézhez vettek minket, székelyeket, az én életemben még külön is igen nagy fordulat állott bé.” Ezt a mondatot, az Ábel a rengetegben első mondatát húzta ki a romániai cenzor 1989 előtt. Az állam akkor is egy tudástól akarta megóvni magát és az övéit.

Most egy másik állam attól a tudástól akarja megóvni a magáéit, hogy a világon nemcsak egyféleképpen lehet szeretkezni. Egészen felkavaró dolog ez sokak számára, holott én például azt hittem, egészen egyértelmű, meg nem is érdekel senkit. Nem beszélve arról, hogy az irodalom szabályai mások. Tamási mondata is egy másféle valóságban kezd lélegezni egyszerűen attól, hogy egy regényben szerepel.

Mégsem hiszem, hogy a magyar kormány ostoba. Nagyon is tisztán látja, hogy híveinek az a része, mely túlnyomónak mondható (Heltai Jenő mindig jól jön az általános elhülyülés közepette), támogatja az egyszólamúságot, mert gondolkodását minden többszólamúság zavarja. Mindenki legyen fehér, heteró, keresztény, magyar és prűd! Szeretkezzen lehetőleg misszionárius pozícióban, és szüljön ezer ágra, már ha nő. Ha férfi, dúvadjon!

Egy ilyen tömeget aztán könnyű uralni. Hiszen ezek nem keresztények, hanem amolyan kerítéskeresztények, korlátoltsággal az agyukban, és elvágólagos elvekkel a szívükben. Ezek olvassák a Bibliát, és közben mindenkit gyűlölnek, akik nem olyanok, mint ők.

És az uraláshoz táplálni is kell a butaságukat. Mindig legyen Soros, Brüsszel, románok, amerikaiak, franciák, Trianon, melegek, fólia. Akkor fáradhatatlanul hívők lesznek, zelóták és lobogó tekintetű elhivatottak. Ezeknek aztán szentekre is mindig szükségük van, eléjük állítjuk őt is, ott van, szinte elérhető, különleges alkalmakkor megérinthető. Felvette a harcot mindenkivel, aki bennünket fenyeget – és mindenki bennünket fenyeget.

Eszükbe sem jut, hogy cenzúra és cenzúra között nincs különbség. Eszükbe sem jut, hogy aki valakit gyűlöl, az másnap mást gyűlöl, azt, akit éppen gyűlölnie kell. Irányítható gyűlölet ez, a szentből áramló igazság fénycsóvájában.

2023-ban? De hát az ilyenek a saját hitük időszámítása szerint élnek, semmiféle más igazság meg nem zavarja őket, hiszen tudják, hogy az egyetlen valódit ők birtokolják.

Befóliázva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!