A szavazatok újraszámlálását követeli a Mi Hazánk

2022. április 10. – 01:00

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatok ellenőrzését és újraszámlálását követeli a Mi Hazánk. A párt azt nehezményezi, hogy a szavazatszámlálás utolsó óráiban, körülbelül 99 százalékos feldolgozottságnál elvesztettek egy mandátumot, így 7 helyett csak 6 képviselőjük lesz az új parlamentben. Azt az egy mandátumot a Fidesz-KDNP kapta. Szombaton számolták össze a levélszavazatokat, az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók voksait, emiatt a mandátumarányok a nap folyamán többször is változtak, ahogy haladt előre a szavazatszámlálás.

A Mi Hazánk szerint egy egyéni választókerületben történt, csupán néhány szavazaton múló fordítás miatt is nőtt a Fidesz listájára érkező töredékszavazatok aránya. Itt vélhetően Vajda Zoltán győzelmére gondolnak, az ellenzéki jelölt a XVI. kerületben fordított a fideszes Szatmáry Kristóf ellen: Vajda 38 szavazatos hátrányban volt, végül közel 500 szavazattal nyert.

„Kimondhatjuk, hogy mindössze 48 (!) szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot. Tekintettel arra, hogy Marosvásárhelyen egy zsáknyi, félig megsemmisített szavazólapot találtak, amelyeken jól láthatóan a Mi Hazánkra is adott voksok voltak, Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló VMSZ aktivistái kézbesítették, átvételi elismervény nélkül, a választásokon szavazati joggal rendelkezők szavazólapjait, a vizsgálatok lezárásáig nem fogadjuk el a jelenlegi helyzetet” – írták a Toroczkai László által jegyzett közleményben.

Így oszlanak meg a parlamenti mandátumok:

  • Fidesz-KNDP: 135 mandátum (48 listás, 87 egyéni)
  • Ellenzéki összefogás: 57 mandátum (38 listán, 19 egyéni)
  • Mi Hazánk: 6 mandátum (mind listás)
  • Nemzetiségi képviselő: 1 mandátum

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!