A szavazatok újraszámlálását követeli a Mi Hazánk

2022. április 10. – 01:00

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatok ellenőrzését és újraszámlálását követeli a Mi Hazánk. A párt azt nehezményezi, hogy a szavazatszámlálás utolsó óráiban, körülbelül 99 százalékos feldolgozottságnál elvesztettek egy mandátumot, így 7 helyett csak 6 képviselőjük lesz az új parlamentben. Azt az egy mandátumot a Fidesz-KDNP kapta. Szombaton számolták össze a levélszavazatokat, az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók voksait, emiatt a mandátumarányok a nap folyamán többször is változtak, ahogy haladt előre a szavazatszámlálás.

A Mi Hazánk szerint egy egyéni választókerületben történt, csupán néhány szavazaton múló fordítás miatt is nőtt a Fidesz listájára érkező töredékszavazatok aránya. Itt vélhetően Vajda Zoltán győzelmére gondolnak, az ellenzéki jelölt a XVI. kerületben fordított a fideszes Szatmáry Kristóf ellen: Vajda 38 szavazatos hátrányban volt, végül közel 500 szavazattal nyert.

„Kimondhatjuk, hogy mindössze 48 (!) szavazat alapján vették el a Mi Hazánktól a hetedik mandátumot. Tekintettel arra, hogy Marosvásárhelyen egy zsáknyi, félig megsemmisített szavazólapot találtak, amelyeken jól láthatóan a Mi Hazánkra is adott voksok voltak, Délvidéken pedig a Fidesszel szoros kapcsolatokat ápoló VMSZ aktivistái kézbesítették, átvételi elismervény nélkül, a választásokon szavazati joggal rendelkezők szavazólapjait, a vizsgálatok lezárásáig nem fogadjuk el a jelenlegi helyzetet” – írták a Toroczkai László által jegyzett közleményben.

Így oszlanak meg a parlamenti mandátumok:

  • Fidesz-KNDP: 135 mandátum (48 listás, 87 egyéni)
  • Ellenzéki összefogás: 57 mandátum (38 listán, 19 egyéni)
  • Mi Hazánk: 6 mandátum (mind listás)
  • Nemzetiségi képviselő: 1 mandátum

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!