Újabb szervezett választói buszoztatásról érkezett videó

2022. április 3. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Tiszta szavazás civil kezdeményezés közleménye szerint aktivistáik az általuk ellenőrzött mind a kilenc megyében tapasztalták a választók szervezett utaztatását (a magyar politikai argóban: „buszoztatását”). Hortobágy Önkormányzatát a választási szervek el is marasztalták, amiért szavazószállításra használták a falubuszt, de a Tiszta szavazás program egyik aktivistája a Baranya megyei Helesfán is levideózta, ahogy egy kisbusz legalább kétszer fordult és 9, illetve 10 főt szállított a szavazókör közelébe; a szervezet videója alapján valóban ugyanaz a jármű szállította a szavazókörhöz a választókat:

A választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, ha szavazókat busszal szállítanak a szavazóhelyiséghez. A szabályozás a 9 fős vagy annál nagyobb járművek esetében tiltja a szállítást, illetve tiltja a szállítás szervezését, a többszöri fordulást.

A Tiszta szavazás programot a Civil Kollégium Alapítvány, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az aHang március végén közösen indította el a választásokon történő visszaélések megelőzése és felderítése érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!