Kolozsvári szavazók: Fontos, hogy a magyarságunk fennmaradjon

2022. április 3. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusánál gyors közvélemény-kutatást tartottunk az országgyűlési választásokról. Igyekeztünk levélszavazókat és állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokat, időseket, fiatalokat, nőket és férfiakat egyaránt szóra bírni.

Döntő többségük kendőzetlenül bevallotta, hogy „a folytatásra” nyomták a pecsétet, ennek pedig több magyarázata is volt. A Fideszre szavazók körülbelül felénél tapasztaltuk, hogy a kormány kommunikációs elemeit hozzák fel érvként, például hogy békét akarnak és szabadságot; nem akarnak háborúzni Ukrajnában, illetve több helyről is visszaköszönt, hogy a keresztény értékekre és a nemzetpolitikára voksolnak.

Kolozsvár – Fotó: Kádár Kata / Transtelex
Kolozsvár – Fotó: Kádár Kata / Transtelex

Sokan említették ugyanakkor, hogy minden választáson részt vesznek, számukra fontos, hogy eleget tegyenek állampolgársági kötelezettségüknek. Többen kiemelték, hogy elsődleges szempont számukra a folytonosság. Szerintük a Fidesz–KDNP kormány bizonyított, jelentős támogatást nyújtottak az erdélyieknek.

„Fontos, hogy a magyarságunk fennmaradjon, és valaki képviseljen minket. Mi láttuk, hogy ettől a kormánytól megkaptunk mindent és szeretnénk, ha ez továbbra is így menne”

– mondta az egyik válaszadónk. Egyes szavazók szerint tehát inkább egy magyarországi párt képviseli az ő ügyeiket, mintsem az RMDSZ, az EMNP vagy az MPP.

A konzulátusnál találkoztunk olyanokkal is, akik az ellenzéket támogatják, mondván, szerintük Magyarországon a jelenlegi politikai helyzet tarthatatlan, nagyon messze ment a 12 éve regnáló kormánypárt. Hozzá kell tennünk, az ellenzékre szavazók jellemzően magyarországi születésűek, csak jelenleg épp Kolozsváron tartózkodnak, ezért szavaznak itt.

További részletek a Transtelex cikkében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!