Kolozsvári szavazók: „fontos, hogy a magyarságunk fennmaradjon”

2022. április 3. – 19:13

Kolozsvári szavazók: „fontos, hogy a magyarságunk fennmaradjon”
Zajlik a levélszavazás – Fotó: Kádár Kata/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Kíváncsiak voltunk, hogy a Kolozsváron szavazó magyar állampolgárok miért tartották fontosnak az országgyűlési választásokon való részvételt, de rákérdeztünk arra is, hogy mit gondolnak a kidobott levélszavazatokról.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusánál egy gyors közvéleménykutatást tartottunk az országgyűlési választásokról. Igyekeztünk levélszavazókat és állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokat: időseket, fiatalokat, nőket és férfiakat egyaránt szóra bírni. Döntő többségük kendőzetlenül bevallotta, hogy „a folytatásra” nyomták a pecsétet, ennek pedig több magyarázata is volt.

A Fideszre szavazók körülbelül felénél tapasztaltuk, hogy a kormány kommunikációs elemeit hozzák fel érvként, például, hogy békét akarnak és szabadságot; nem akarnak háborúzni Ukrajnában, illetve több helyről is visszaköszönt, hogy a keresztény értékekre és a nemzetpolitikára voksolnak. Többen említik ugyanakkor, hogy minden választáson részt vesznek, számukra fontos, hogy eleget tegyenek állampolgársági kötelezettségüknek, illetve többen kiemelik, hogy elsődleges szempont számukra a folytonosság. Szerintük a Fidesz-KDNP kormány bizonyított, jelentős támogatást nyújtottak az erdélyieknek.

„Fontos, hogy a magyarságunk fennmaradjon, és valaki képviseljen minket. Mi láttuk, hogy ettől a kormánytól megkaptunk mindent és szeretnénk, ha ez továbbra is így menne”

– mondta az egyik válaszadónk. Egyes szavazók szerint tehát inkább egy magyarországi párt képviseli az ő ügyeiket, mintsem az RMDSZ, az EMNP vagy az MPP.

A konzulátusnál találkoztunk olyanokkal is, akik az ellenzéket támogatják, mondván, szerintük Magyarországon a jelenlegi politikai helyzet tarthatatlan, nagyon messzire ment a 12 év alatt regnáló kormánypárt. Hozzá kell tennünk, a megszólaló ellenzéki szavazók magyarországiak voltak, csak jelenleg épp Kolozsváron tartózkodnak, ezért szavaznak itt.

Szavazás előtti tájékozódás – Fotó: Kádár Kata/Transtelex
Szavazás előtti tájékozódás – Fotó: Kádár Kata/Transtelex

Levélszavazatok botránya: „ez tiszta politika, nem ránk tartozik”

– mondta az egyik szavazó, utalva arra, hogy a Marosvásárhely mellett kidobott és részben elégetett levélszavazatok ügye körül még mindig sok a kérdőjel.

A Fideszre szavazók többsége úgy vélte, hogy színtiszta provokációról van szó. Volt, aki szerint fénymásolt papírok voltak, nem érvényes szavazatok, mások úgy látták, hogy Soros lehet a színfalak mögött.

Egyes válaszadók úgy vélték, hogy egyszerűen „minősíthetetlen”, vagy „nem normális”, hogy ilyen szintre jutott a kampányhajrá.

„Bármi is a háttere, nagyon gáz, hogy ez megtörténhetett. Engem elgondolkodtatott, hogy miként lehetne tisztán tartani a szavazást: ha digitálisra átállnánk, akkor hackertámadások érhetik, de most az is kiderült, hogy a papíralapú szavazással is könnyen lehet csalni” – mondta egy alanyunk.

A levélszavazatok körüli botránnyal kapcsolatos kérdésünkre jellemzően az erdélyi származású szavazók tudtak érdemben válaszolni, a magyarországiak (egy kivételével) nem hallottak erről az ügyről.

Arra is rákérdeztünk, hogy szerintük milyen a viszony az erdélyi magyarok és a magyarországi magyarok között.

A válaszadók döntő többsége úgy látta, hogy nemzeti összetartozás van, és hogy mi biztosan nem jutunk olyan szintre, mint az ukránok és az oroszok. „Mi erdélyiek úgy érezzük, hogy Magyarországhoz tartozunk” – hangsúlyozta egy alanyunk.

Voltak azonban másfajta meglátások is:

„Úgy látom, hogy amikor találkozunk, nagy szeretettel öleljük egymást a keblünkre. Tudjuk egymást szeretni, csak amikor nem találkozunk, akkor sajnos eszünkbe sem jut a másik, a szomszéd országban élő magyarok nem nagyon kerülnek a mi látókörünkbe”

– értékelte egy magyarországi születésű választó.

„Szerintem távban működik a kapcsolat, de ha egymás mellett lennénk, akkor hátrányba részesítenének minket, szerintem. Ha találkozunk, nem azt mondják ránk, hogy erdélyi magyarok, hanem hogy románok vagyunk”

– mondta nekünk egy kolozsvári lakos.

Amiben mindenki egyetért: várhatóan a Fidesz-KDNP frakció fog győzni

A pártszimpátia, a szavazási indok és sok más eltérő vélemény mellett a megkérdezettek közül mindenki úgy látta, hogy a Fidesz esélyesebb a győzelemre, az ellenzéki szavazók elmondásuk szerint már annak is nagyon örülnének, ha a kormánypárt nem szerezne kétharmados többséget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!