Másfél méteres, négykilós, eddig ismeretlen dinófajt fedeztek fel a kutatók

2022. augusztus 22. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az argentin Candeleros Formationban 2012 óta vizsgálják a paleontológusok a korábban ismeretlen dinoszauruszfaj, a Jakapil kaniukura darabjait. A részben megmaradt dinócsontváz egy olyan fajt tárt fel, amely a tiroforánok rokona, mégis megdöbbentően nagy különbségekkel eltér tőlük, írja a Syfy.

Facundo Riguetti, a feltárás egyik munkatársa a Scientific Reports című folyóiratban megjelent cikkében írta le kollégáival az új dinófajt. Mint ebből kiderül, a Jakapil közeli rokonságban áll az Egyesült Királyság jura korszakából származó Scelidosaurusszal. Egy olyan fajról van szó, amely tagjai

„kívül esnek azon a nagyobb csoporton, ahova a sztegoszauruszok és az ankiloszauruszok tartoznak, általában bazális tiroforánoknak nevezik őket”.

Azaz a faj rokonságban áll a sztegoszauruszokkal és a többi páncélos dinoszaurusszal, de legismertebb rokona nagyjából 200 millió évvel ezelőtt létezett a jura korszakban. Emiatt szokatlan alakja van, morfológiája különbözik a korabeli többi tiroforántól. A Jakapil és közvetlen, más fajokba tartozó rokonai között nagyjából 100 millió évnyi különbség lehet a kutatók szerint.

A Jakapil viszonylag kis testű dinoszaurusz, tömege nem több, mint 4–7 kilogramm, hosszúsága pedig kevesebb mint 1,5 méter. Míg a legtöbb páncélozott dinoszaurusz nagy és négylábú, addig a Jakapil kicsi és kétlábú.

Jakapil – Forrás: Scientific Reports
Jakapil – Forrás: Scientific Reports

„Több évtizeden át tanulmányozták a tiroforán kövületeket az északi kontinenseken, és mindaz, amit tudunk rólunk, nagyrészt ezekre a fajokra irányul. A közeljövőben a déli kontinensekről származó új fajok és csoportok pótolják majd a diverzitás hiányosságait, rávilágítva a fosszilis gerincesek evolúciós és ökológiai kérdéseire” – fogalmazott a lelet fontosságáról szólva Riguetti. A részleges csontváz mellett a kutatók egy tucat levél alakú fogtöredéket is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a Jakapil növényevő lehetett. Annak ellenére is, hogy testalkata jobban megfelel a húsevő dinoszauruszokénak. A fajnak a T. rexhez hasonlóan apró karjai vannak, ezek funkcióját azonban a kutatók még nem fedezték fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!