Így nézett ki a héten a hőhullámok sújtotta bolygónk

2022. július 16. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

2022 júniusában és júliusában is hőhullámok sújtották Európát, Észak-Afrikát, a Közel-Keletet és Ázsiát, több helyen rekordokat döntögetve 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Július 13-án a bolygónk földfelszíni levegő-hőmérséklete nagyjából így nézett ki a NASA Földfigyelő szolgálata szerint:

Forrás: NASA Earth Observatory
Forrás: NASA Earth Observatory

Minél sötétebb a vörös, annál magasabb a hőmérséklet: a szinte feketébe hajló vörös már a 45 fok feletti értékeket mutatja.

A NASA egyik vezetője szerint mindez „újabb egyértelmű jele annak, hogy az üvegházhatású gázok emberi tevékenységből származó kibocsátása olyan időjárási szélsőségeket okoz, amelyek hatással vannak az életkörülményeinkre”.

A hőhullámok miatt Európában tüzek is keletkeztek, például Portugáliában, Franciaországban, Spanyolországban vagy épp Horvátországban.

A jövőben Magyarországon is egyre több hőhullámos napra számíthatunk, ami a halálos áldozatok számának növekedésével is jár. Minderről itt írtunk bővebben.

Tavaly nyáron jelent meg nemzetközi klímatudósok, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) tagjainak egy tanulmánya, amiben azt írták, az emberiség romboló hatása a klímára „ténykérdés”, és szerintük kétségtelen, hogy az ember hatása miatt melegedett az atmoszféra, az óceánok és a földek, és valószínűleg sok régióban egyre több tűz lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!