Több mint háromezer hektáron oltják a horvát tengerparton tomboló tüzeket

2022. július 14. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Repülőgépekkel és a hadsereg bevonásával oltják a tüzet a horvát tengerpart egy részén, ahol a tomboló erdőtűz már több mint húsz házat emésztett fel, jelentette a Vecernji List helyi lap.

Több mint 350 tűzoltó, valamint 75 rendőr és számos katona vesz részt az oltási akcióban, illetve a helyi lakosság is oltja a tüzet. A hivatalos jelentések szerint körülbelül 3300 hektáros területet érint a tűz, írja az MTI.

A Vecernji List jelentése szerint több nagy olajfaültetvény is porig égett, számos jármű égett porrá, és a lakóházak egy része is használhatatlanná vált. A Washington Post azt írja, hogy autók is kigyulladtak, és egy templom tornya is lángra kapott. Azt írták, hogy egy helyi tévének egy tűzoltó azt mondta, hogy „pokoli a helyzet, nem tudjuk, hova menjünk előbb.”

A tüzet az okozta, hogy Sibenik és Zadar (Zára) közelében a száraz aljnövényzet a hét elején lángra kapott, majd az erős szél miatt a lángok gyorsan tovább terjedtek.

A helyiek evakuálása folyamatos, szárazföldön és vízen is menekítik az embereket. A Sibenik környéki utak egy részét teljesen, más részét részlegesen, illetve rövid időre lezárták. Csütörtök hajnalban a lángok Sibenik és Vodice között csaptak fel, a tűz átterjedt a Prokljanski-tó partján fekvő Raslinára is, illetve a Vodice melletti Zatonra.

A horvát meteorológiai intézet jelentése szerint a hét további részében is extrém melegre és szárazságra kell számítani, Európát ugyanis ismét elérte egy erőteljes hőhullám.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!