Ezeréves magból támasztották fel a Bibliában is szereplő fafajtát

2024. szeptember 25. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Tudósok felélesztettek egy ezer éves, Júdeai-sivatagban talált magot, 14 év után egy olyan fa nőtt ki belőle, amely még a Bibliában feljegyzett, azóta elveszett nemzetséghez tartozhat – írja a Live Science.

A régészek még az 1980-as évek végén ásták ki az ősi magot egy barlangból, a Júdeai-sivatagban, a kutatók mostanra 3 méteresre növesztették a a „Sheba” névre keresztelt fát. A Communications Biology című folyóiratban szeptember elején megjelent tanulmány azt írja, a tudósok DNS-, kémiai és radiokarbon-elemzéseket végeztek el a fán, ezzel új nyomokat tártak fel eredetéről.

A sivatagban talált Commiphora mag és abelőle fejlődött növény – Fotó: Guy Eisner
A sivatagban talált Commiphora mag és abelőle fejlődött növény – Fotó: Guy Eisner

A tanulmány szerint a felfedezett mag a Kr. u. 993 és 1202 közötti időszakból származik. A DNS-vizsgálatok azt mutatták, hogy a fa a Commiphora család egyedülálló fajához tartozik: ez Afrikában, Madagaszkáron és az Arab-félszigeten terjedt el, és aromás gyantáiról volt híres. A kutatók azt gyanítják, hogy ez lehet az a fa, amelynek gyantáját a Bibliában „tsori”-nak neveztek és gyógyító balzsamként használtak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!