A koronavírus-lezárások jobban öregítették a lányok agyát, mint a fiúkét

2024. szeptember 11. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint a koronavírus-lezárást átélő serdülő lányok agya gyorsabban öregedett, mint a fiúké, a rendelkezésre álló adatok szerint a társadalmi korlátozások aránytalanul nagy hatással voltak rájuk, írja a The Guardian.

Az MRI-vizsgálatok azt mutatták, hogy mind a lányok, mind a fiúk agyán korai öregedés jelei láthatók, de a lányok agya átlagosan 4,2, a fiúké 1,4 évvel tűnt idősebbnek a vártnál. Az egyelőre nem világos, hogy a változásoknak vannak-e hosszú távú negatív következményei, de a kutatást végző Washington Egyetem kutatói szerint az eredmények aggasztóak, és jelezhetik, hogy a lezárások hatással vannak a serdülők mentális egészségére és tanulási képességeire.

A kutatók 2018-ban 160 9-17 éves fiatal MRI-felvételeit gyűjtötték össze, és ezek alapján modellt készítettek arra vonatkozóan, hogyan vékonyodik az agykéreg az iskolai évek során. Az agykéreg bizonyos mértékű elvékonyodása természetes, és fontos része az agyi érésnek. A kutatók 2021-ben és 2022-ben újra MRI-t készített ugyanerről a csoportról a 12-16 éves korosztályból. A világjárvány előtti agyfejlődéshez képest a fiúk agyának egyik területén felgyorsult a kéregvékonyodás, 30 lány agyában pedig mindkét féltekén és minden lebenyben jelentkezett ez a változás.

Más kutatók is összefüggésbe hozták az agy idő előtti öregedését a világjárvánnyal, de a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány az első, ami szembetűnő különbségeket tárt fel a fiúk és a lányok agyának fejlődése között.

Mindkét nemnél felgyorsult öregedés jelei mutatkoztak a látással összefüggő agyi régióban, ami potenciálisan befolyásolja az arcok feldolgozását. A lányoknál azonban az agyi változások szélesebb körben jelentek meg. Számos érintett terület szerepet játszik a szociális kognícióban és az érzelmek feldolgozásában, az arckifejezések értelmezésében és a nyelvi megértésben, ezek pedig a kutatók szerint kritikus fontosságúak a kommunikáció szempontjából.

A kutatók úgy vélik, hogy a különbségek azt tükrözik, hogy a lányok jobban függenek a társadalmi csoportoktól és a társadalmi interakcióktól egészséges idegi, fizikai és érzelmi fejlődésük szempontjából.

További vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy az agy öregedése befolyásolja-e a kognitív teljesítményt, de a kutatók megjegyezték, hogy az agykéreg elvékonyodása kulcsfontosságú az agy fejlődéséhez, de egyben a kognitív rugalmasság elvesztésével jár, ami potenciálisan befolyásolhatja a tanulást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!