Úgy felperzselte az idei nyár a Kárpát-medencét, hogy még az űrből is látszik

2024. szeptember 2. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Felperzselte a Kárpát-medencét a forró, száraz nyár, és ezt még az űrből is látni lehet, írja az Időkép a NASA Terra/MODIS műholdfelvételei alapján.

A NASA felvételein jól látszik, hogy június elején – amikor még több csapadék esett – zölden virított a Kárpát-medence. A július azonban meghozta az első nagy hőhullámokat, és esőből is egyre kevesebb érkezett, így augusztusban már szinte félsivatagi állapotba kerültünk. A növényzet kiégett, a zöld színből pedig egyre inkább világos barnába alakult át a Kárpát-medence műholdképe.

Forrás: Időkép / NASA Forrás: Időkép / NASA
Forrás: Időkép / NASA

Bár szeptember 1-jén elkezdődött a naptári ősz, a hőmérsékletben ez egyelőre nem látszik: vasárnap például megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord, hajnalban Lágymányoson csak 24,0 fokig hűlt a levegő.

Az idei nyár sok szempontból kivételes volt: ez volt például az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa, miközben 13 hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok extrém forróság és szárazság miatt. Itthon a napi melegrekordot Kelebiában mérték, 40,7 fokkal. A forróság és a szárazság a mezőgazdaságot is hátrányosan érinti, eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon. Az idei aszályhelyzetről itt írtunk bővebben. Mindenki tudja a választ a hőségre: fű, fa, árnyék, mégis műfüvet teszünk a térkőre, aztán csodálkozunk, hogy mitől van 60 fok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!