Kínok között halhatott meg az egyiptomi horrormúmia

2024. augusztus 2. – 12:46

Kínok között halhatott meg az egyiptomi horrormúmia
Fotó: Sahar Saleem

Másolás

Vágólapra másolva

Régóta foglalkoztatja a tudósokat egy körülbelül 3500 évvel ezelőtt eltemetett egyiptomi nő múmiája. A nő arcán ugyanis ahhoz hasonló rémület látható, mint Edvard Munch Sikoly című híres alakján, és hozzá hasonlóan tágra nyitott a szája. A kutatók most arra jutottak, hogy a különös arckifejezést valószínűleg a hullamerevség egy ritka formája okozhatta, írja a Guardian.

A Frontiers in Medicine című folyóiratban publikált cikk szerint a múmiát, amelyet 1935-ben fedeztek fel egy fakoporsóban, „virtuálisan boncolták fel” többek között számítógépes tomográfia (CT) alkalmazásával, így analizálták a lelet bőrét, a haját és a hosszú fekete parókáját.

A kutatók becslése szerint a nő körülbelül 155 cm magas lehetett, és nagyjából 48 éves kora körül halt meg, és ízületi gyulladásban szenvedett. A szerveit a kor szokásával ellentétben viszont nem távolították el a halála után.

A vizsgálatok után végül azt állapították meg, hogy a nő valószínűleg a hullamerevség egy ritka formáját mutatja, amely nagy fájdalmas vagy jelentős érzelmi stressz hatására állt be: a hullagörcs miatt az arca lényegében megfagyott. A tudósok úgy vélik, a balzsamozók sem tudták bezárni a szájat. A halál oka viszont továbbra is ismeretlen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!