Információs szupersztrádát épít ki Kína a Föld és a Hold között

2024. július 21. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Késedelem nélküli távközlési kapcsolatot és egy méternél kisebb objektumok pontos detektálását ígéri Kína azzal az információs szupersztrádával, amelyet a Föld és a Hold csaknem négyszázezer kilométeres útvonalán építene ki – írta a Sotuh China Morning Post.

Az űrversenybe aktívan bekapcsolódó Kína – amely nemrég a Hold Földről nem látható oldaláról hozott vissza kőzetmintákat, a technikai bravúrral jelezve, hogy komoly tervei vannak a Holdon – 30 műholdat és három holdfelszíni állomást használna fel a rendszerhez, amelynek jelentés része tízszer olyan messze lenne a Földtől, mint a geostacionárius műholdak – ezek 40 ezer kilométeres távolságuk révén folyamatosan a bolygó ugyanazon pontja felett állnak – és ezerszer olyan messzire, mint a 3-400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás.

A rendszer biztonságosabbá teheti a később rendszeressé váló teherforgalmat is a két égitest között a meteorveszély vagy a kis méretű űrhulladék radarozásával. Ennél is fontosabb, hogy az embereket is fogadó Hold-felszíni állomásokról késedelem nélkül, egyszerre akár húsz ember is tud majd kommunikálni a Földdel, videó-összeköttetésben is.

A Hold körüli út az emberi aktivitás legújabb határa – mondta a már említett kínai holdmisszió előtti kínai küldetés, a Csang'o–5 vezető munkatársa Jang Mengfei. „A Föld körüli pályákon lévő helyekért, rádiófrekvenciákért már zajlik a verseny, és ez egyre intenzívebb lesz. Kínának mielőbb szüksége van elsőrendű tervre a Hold körüli infrastruktúra fejlesztésére, hogy előnyre tehessen szert a kialakuló Hold-közeli gazdaságban”. A terület katonai jelentősége is fontos, de az Egyesült Államok, Japán és Európa polgári űrügynökségei is dolgoznak hasonló infrastruktúra kiépítésén.

Kína űrhajósok holdra szállását is tervezi – 50 éve szállt le utoljára ember a Holdon, ahová csak amerikaiak jutottak el, de ezeknek inkább politikai presztízsjelentőségük volt a hidegháborúban a Szovjetunióval folytatott versenyben, nem pedig gazdaságiak.

A későbbiekben jönnek – nemzetközi összefogással a mélyebb űrbe irányuló küldetések. Ezt segíti a kiépítendő rendszer azzal is, hogy 900 millió kilométerre – túl a Jupiteren is – képes lesz követni az űrhajókat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!