Ritka felvételeken tűnt fel a világ legnagyobb, civilizációtól elzárt törzse a perui dzsungelben

2024. július 18. – 17:26

Ritka felvételeken tűnt fel a világ legnagyobb, civilizációtól elzárt törzse a perui dzsungelben
Fotó: Survival International

Másolás

Vágólapra másolva

Amazóniában több mint egymillió őslakos él a civilizációtól teljesen elzárva, köztük olyan népcsoportokkal, amelyeket nagyon ritkán lehet látni, az esőerdő perui részén most mégis sikerült lencsevégre kapni az egyik, ha nem a legnagyobb őslakos törzs többtucatnyi tagját. Méghozzá nem messze az erdőben engedélyezett fakitermelések helyszínétől, ami az őslakosok védelméért küzdő aktivisták szerint jól mutatja, hogy a koncessziós szerződéseket vissza kéne vonni – írja a Survival International.

A szervezet szerint a hét elején több mint ötven mashco piro, vagy ahogy ők hívják magukat, nomole őslakos tűnt fel a szintén őslakos yine népcsoport Monte Salvado nevű településének közelében. Egy másik alkalommal a közeli Puerto Nuevo mellett tűnt fel egy tizenhét emberből álló csoport. A Yine őslakosok, akik tartják a kapcsolatot a külvilággal, de a mashco piro bennszülöttekkel is kommunikálnak, korábban már jelezték, hogy a törzs nem fogadta jól a favágók megjelenését.

A mashco pirók területén több fakitermelő cégnek is van engedélye favágásra, az egyiknek csupán pár kilométerre onnan, ahol az őslakosokat most lefotózták. A Canales Tahuamanu nevű cég már 200 kilométernyi utat épített az őslakos törzs területén, hogy hatékonyabban tudjon fát kitermelni ott, és a Survival International szerint annak ellenére kaptak fenntarthatósági engedélyt, hogy a perui kormány már nyolc éve elismerte, hogy kivágják a fákat az őslakosok területén.

Alfredo Vargas Pio, az őslakosokért felelős helyi szervezet igazgatója a szervezetnek azt mondta, a képek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy ezen a területen mashco piro bennszülöttek élnek, akikre veszélyt jelentenek a favágók által potenciálisan behurcolható betegségek. És persze az is benne van a pakliban, hogy konfliktus törhet ki a favágók és az őslakosok között. Az igazgató szerint emiatt nagyon fontos lenne, hogy elismerjék és törvénnyel védjék a civilizációtól elzárt törzs területét.

„A küszöbön áll a humanitárius katasztrófa, amit csak úgy lehet megakadályozni, ha a favágókat kihajítják innen, az őslakosok területeit pedig végre rendesen megvédik. A Canales Tahuamanu engedélyét azonnal vissza kellene vonni, ellenkező esetben az azt kiadó FSC a nevetség tárgyává teszik az egész rendszerét” – mondta a Survival International igazgatója, Caroline Pearce. Nemrég egyébként egy másik, civilizációtól korábban elzárt amazóniai törzs is bekerült a hírekbe – a brazíliai marubo törzsnek megmutatták az internetet, és rögtön ráfüggtek a netes pornóra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!