Egy brit kutatócsoport megtalálhatta a gyulladásos bélbetegségek egyik fő okát

2024. június 5. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Brit tudósok egy kutatása felfedezhette a gyulladásos bélbetegségek (IBD) egyik fő okát – írja a BBC.

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb formái, amelyek élethosszig tartanak. Gyakran tinédzserként vagy fiatal felnőttként kezdődik a betegség. Egyeseknél annyira súlyosak lehetnek a tünetek, hogy sztómára lehet szükség.

Az IBD-ben szenvedő betegeknél az immunrendszer égisze alatt tevékenykedő makrofágoknak nevezett fehérvérsejtek a problémásak. Ezek a sejtek elárasztják a bélnyálkahártyát, ahol olyan vegyi anyagokat – úgynevezett citokineket – szabadítanak fel, amelyek durva gyulladáshoz vezetnek. A gyulladás a szervezet fertőzésre adott normális válaszreakciójának része, de ha túl erős és túl hosszú ideig áll fenn, akkor pusztító egészségügyi következményekkel járhat.

A Francis Crick Intézet és a University College London kutatócsoportja a kutatásában arra jutott, hogy DNS-ben megtalálható egy olyan génszekvencia, ami a makrofágok által kibocsátott gyulladáskeltő vegyi anyagokat szabályozza. Az IBD-ben szenvedő betegek 95 százaléka viszont olyan génváltozattal születnek, ami miatt ezek a makrofágok nem a megfelelő módon működnek, és túlzott gyulladást okoznak a szervezetben.

„Kétségtelenül ez az egyik központi útvonal, ami a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél becsődöl” – mondta el dr. James Lee, a Francis Crick Intézet munkatársa a BBC-nek. A kutatók szerint a genetikai hajlam mellett kiváltó ok is kell, ami szerepet játszhat a bélbetegség kialakulásában. Ez lehet antibiotikumhasználat és helytelen étrend is.

A kutatócsoport Nature folyóiratban részletesen ismertetett további kísérletei szerint bizonyos rák kezelésére használt gyógyszerek csillapíthatják ezt a gyulladást. Ezt IBD-ben szenvedő betegektől származó mintákon végzett kísérletekkel állapították meg.

Bár ezeket a gyógyszereket már alkalmazzák embereken rákbetegségek esetében, még meg kell találni a módját, hogy csak a makrofágokat célozzák meg, hogy ne okozzanak mellékhatásokat az egész szervezetben. A kutatócsoport célja most az, hogy öt éven belül megkezdhessék ezen gyógyszerek IBD ellen való használatának klinikai tesztelését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!