Egy civilizációtól elzárt amazóniai törzsnek megmutatták az internetet, rögtön ráfüggtek a netes pornóra

2024. június 5. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Egy elzárt amazonasi törzs Elon Musk műholdhálózatán keresztül csatlakozott az internetre, tagjai szinte azonnal netespornó- és közösségimédia-függővé váltak, írja a The New York Timesra hivatkozva a News.com.au.

Brazília 2000 tagot számláló marubo törzsét megosztotta a hirtelen jött internet, amit 9 hónappal ezelőtt értek el először az elzárt közösségben. Az Ituí-folyó menti esőerdőben élő közösség most először csatlakozott a világhálóra.

„Amikor először megérkezett a net, mindenki boldog volt” – mondta a 73 éves Tsainama Marubo a The New York Timesnak. „Mostanra a dolgok rosszabbra fordultak. A fiatalok lusták lettek, megtanulják a fehér emberek módszereit.”

A marubók egy szelíd törzs, akik annyira visszafogottak, hogy még a nyilvános csókolózáson is megrökönyödnek. Alfredo Marubo, a törzs egy tagja azt mondta: aggódik, hogy a bolygó eldugott helyeire megérkező szupergyors internet felülírhatja a megszokott normákat. Marubo szerint a törzsből sok fiatal férfi oszt meg pornóvideókat csoportos chatekben, és néhányuknál már „agresszívabb szexuális viselkedést” is megfigyelt. Azt mondta, hogy aggódnak: a fiatalok ki akarják próbálni, amit láttak. Azt is megjegyezte, hogy annyira internetfüggők lettek az emberek, hogy sokszor még a saját családjukkal sem beszélnek.

A Starlink 6000 alacsony pályán keringő műholdat takar, amelyek antennák segítségével nyújtanak internetet még a legeldugottabb területekre is. A marubo törzsnek Allyson Reneau amerikai vállalkozó adományozta az antennákat. A cél az volt, hogy a marubók gyorsabban fel tudják venni a kapcsolatot a hatóságokkal vészhelyzet esetén, például ha potenciálisan halálos kígyómarást szenvednek. Ez annyira működik, hogy a marubók szerint mentettek is már életet a segítségével.

Ezen kívül a törzs tagjai oktatási anyagokat tudnak megosztani más amazóniai törzsekkel, és kapcsolatba léphetnek máshol élő barátaikkal és családtagjaikkal.

Az internet kinyitotta a világot a fiatal marubóknak, egy tinédzser a The New York Timesnak például azt mondta, hogy most az a vágya, hogy beutazza a világot, míg egy másik fogorvos szeretne lenni São Paulóban.

Jelentős hátrányokkal is jár azonban az internet, illetve az, hogy a törzs tagjai ennyit használják. A törzs egyik tagja szerint például annyira megváltoztatta a napi rutint, hogy az már a falu működését veszélyezteti. „A faluban ha nem vadászol, nem halászol és nem földműveskedsz, nem eszel” – mondta. Többen arra panaszkodtak, hogy sok fiatal egész nap a telefonját nyomkodja.

A fiatalok lövöldözős játékokat játszanak, többen internetes csalások áldozatai lettek, mivel nem rendelkeznek megfelelő digitális ismeretekkel, sok fiatal pedig idegenekkel cseveg a közösségi médián keresztül.

A törzs tagjai annyira függővé váltak, hogy a marubo vezetői attól tartanak, hogy a történelmük és a kultúrájuk – amely szájhagyomány útján terjed – örökre elveszhet. Ezért jelentősen korlátozták az internethasználatot: minden reggel két órán, este öt órán keresztül, és vasárnap egész nap férhetnek csak hozzá a törzs tagjai.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!