Egyre terjed a dengue-láz globálisan, az amerikai kontinensen jelentősen nőtt az esetszám

2024. május 31. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Április 30-ig több mint 7,6 millió dengue-lázas esetet jelentettek a WHO-nak a 2024-es évben, ebből 3,4 millió megerősített, több mint 16 000 súlyos, és több mint 3000 halálozással végződött. A dengue-lázas fertőzések számának jelentős növekedéséről számoltak be világszerte az elmúlt öt évben, a növekedés különösen szembetűnő volt az amerikai régióban, ahol a megbetegedések száma 2024 áprilisának végén már meghaladta a hétmilliót, ezzel túlszárnyalva a 2023 egész évi 4,6 millió esetet, olvasható a WHO legfrissebb jelentésében.

Az idei évben 90 országból jelentettek dengue-lázas esetet, de nem mindegyik országban volt halálos kimenetelű fertőzés. Sok endémiás országban viszont nincsenek megfelelő észlelési és jelentési mechanizmusok, így a betegség globális terhét valószínűleg alulbecsülik. A WHO szerint az átvitel hatékonyabb ellenőrzése érdekében valós idejű, erős dengue-láz megfigyelésre van szükség ahhoz, hogy az esetleges felderítetlen eseteket, a más arbovírusokkal való együtt keringést, a téves diagnosztizálást, valamint a nem rögzített utazási mozgásokkal kapcsolatos aggályokat kezelni lehessen.

A dengue vírus a fertőzött szúnyog csípése révén terjed, az esetek leggyakrabban tünetmentesek vagy enyhe lázas betegséghez vezetnek. Egyes esetekben azonban súlyos fertőzés alakulhat ki, ami súlyos vérzéssel és szervi károsodással járhat.

A globális felügyelet megerősítése, valamint a trendek nyomon követése érdekében a WHO egy globális dengueláz-felügyeleti rendszert hozott létre, amely havi jelentéseket hoz le a vírus terjedéséről a WHO összes régiójában.

A WHO szerint a dengue-láz továbbra is globális kockázatot jelent az egészségügyre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!