Egyre jobb a túlélési esély a tüdőrákban, de a koronavírus-járvány visszavetette a fejlődést

2024. május 25. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban nemzetközi konferenciákon azt láthattuk, hogy Magyarország vezeti a tüdőrák-halálozási és -előfordulási statisztikákat, de ezek a statisztikák régi, elavult magyar adatokkal dolgoztak, mondta a Digital Health Essential konferencián pénteken dr. Gálffy Gabriella, a Református Pulmonológiai Centrumban dolgozó egyetemi docens. Éppen ezért alakult egy munkacsoport, ami évek óta publikálja a legfrissebb, megbízható adatokat – és a helyzet európai összehasonlításban nem tragikus, valahol a középmezőnyben vagyunk, az immunterápiák elterjedése óta pedig egész biztató a túlélési statisztika.

A HELP3-as munkacsoport a 2011-es adatoktól kezdve dolgozza fel a NEAK adatbázisát, a publikációk első hulláma 2011 és 2016 között írja le az adenokarcinóma, laphámsejtes karcinóma és a kissejtes karcinóma hazai helyzetét, a második hullám pedig a 2011 és 2021 közötti viszonyokat vizsgálja, már a koronavírus-járvány időszakával kiegészülve.

A kutató elmondta: 2011 és 2019 között a tüdőrák előfordulása a férfipopulációban jelentősen csökkent, a nőknél pedig stagnált, éppen ezért az össz-incidencia csökkenő tendenciát mutat. A halálozási ráta már kicsit borúlátóbb statisztikát mutat: a férfiaknál ugyan jelentősen csökken ez a mutató is, a nőknél viszont emelkedik, így az összesített előfordulás csak minimálisan csökken.

A 2011 és 2016 közötti adatok publikációjából kiderült, hogy a férfiaknál 65-75 év között a legmagasabb itthon a tüdőrák előfordulása, a nőknél ez a pont valahol 65 év körül keresendő. A férfiaknál az évek előre haladtával csökken a rizikója a betegségnek, a nőknél viszont nő, a 40-50 éves korosztályon kívül mindenki veszélyeztetett.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy van-e különbség Magyarországon régiónként, és kiderült, hogy van: a férfiaknál az incidencia és a halálozás is az északi régióban volt magasabb, a nőknél pedig az ország központi régiójában. A kutatásban ezt a központi régiót választották referenciának, amihez képest a férfiaknál az összes többi régióban magasabb a tüdőrák előfordulási aránya, kivéve a Nyugat-Dunántúlt, a nőknél viszont ebben a régióban a legmagasabb, mindenhol máshol alacsonyabb. Valamit a Nyugat-Dunántúlon itt is jól csinálnak, ugyanis az előfordulás a nőknél is alacsonyabb ezen a területen.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy az öt éves túlélési adatok azt mutatják, a tüdőrákos betegek 17,9 százaléka éri el ezt a mérőszámot, amivel egész jó helyen állunk az európai statisztikában. A 2011-2016-os adatok szerint a nőknél ez az ötéves túlélés 23 százalékos, a férfiaknál pedig 15 százalékos – ez az átlag természetesen, de érdekes, hogy míg nő a nőknél a tüdőrák előfordulása, addig a túlélési esélyeik jelentősen jobbak.

Tavaly októberben publikálták aztán a 2011-2021 közötti adatokat is, ami azért fontos, mert 2017-től korszerűbb terápiák, immunterápia jelent meg, ami jelentősen javította a túlélési esélyeket. A 2011-2016 közötti időszakban célzott terápia ugyan már igen, de immunterápia még nem létezett a tüdőrák kezelésére, 2017-2018-ban aztán másodvonalban elkezdték használni őket, 2019-ben pedig elsővonalban is. A Covid-19 aztán a javuló tendenciákat keresztbe vágta.

Az adenokarcinóma esetében 2011 és 2016 között platinabázisú kemoterápiát használtak kezelésként, 2017 és 2019 között pedig másodvonalban elkezdték használni az immunterápiát is. A halálozás már ezen a ponton csökkent, és jelentősen csökkent a platinabázisú kemoterápia használata is. Az immunterápiás éra elérése jelentős változást jelentett a kezelésekben. A három éves túlélés 14 százalékról 2019-re megduplázódott, és 28 százalékos lett, úgy, hogy emellett 32 százalékkal csökkent a halálozás esélye is.

A laphámsejtes karcinóma esetében igen magas volt a halálozás, de amikor az immunterápiákat másodvonalban bevezették, máris megindult a csökkenés. 2011-ben 13,3 százalékos volt a hároméves túlélés, 2019-ben pedig már 22,2 százalék, ami 22 százalékos halálozási kockázatcsökkenéssel járt együtt.

A koronavírus-járvány azonban visszavetette a tüdőrák javuló kezelési statisztikáját. A tüdőrákos betegek későn kerültek orvoshoz, rossz állapotban, nem lehetett célzott és immunterápiát sem alkalmazni náluk. A statisztikák jóval a 2019-es túlélési arányok alá kerültek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!