Majdnem 400 négyzetkilométeres jégtábla tört le az Antarktiszról

2024. május 22. – 07:02

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb nagy jéghegy szakadt le az Antarktisz azon területéről, ahol az Egyesült Királyság Halley kutatóállomása található. Az elmúlt három évben ez a harmadik ilyen blokk, amely a bázis közelében vált le, írja a BBC. A jégtábla területe 380 négyzetkilométer, nagyjából akkora, mint a brit Wight-sziget.

A Halley kutatóállomás a Brunt-jégselfen található, ez gyakorlatilag a Weddell-tengerbe zúduló gleccserek egy nyúlványa. Ez a terület rendkívül dinamikus időszakon megy keresztül jelenleg.

2021-ben a selfről egy Párizs méretű (1300 négyzetkilométer) jéghegy szakadt le, 2023-ban pedig egy még nagyobb blokk, amely az 1500 négyzetkilométerével akkora, mint London.

Az új leszakadás egy jelentős repedésre vezethető vissza, amelyet 2016. október 31-én fedeztek fel a selfen. Emiatt a „Halloween repedés” becenevet kapta.

A Halloweenre merőleges további törés egy szabadon lebegő jégszakaszt vágott le, amely már elkezdett kifelé sodródni a Weddell-tengerbe.

A Brunt jégselfből az elmúlt három évben nagy mennyiségű jég szakadt le, emiatt a self drasztikusan gyorsabban halad a tenger felé. Korábban évi 400-800 méteres sebességgel áramlott előre, jelenleg viszont évente körülbelül 1300 métert mozog.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!