A Xiaomi elkezdte kiszállítani az első elektromos autóit

2024. április 3. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Xiaomi kínai okostelefon-gyártó bejelentette, hogy több mint százezer előrendelés érkezett első elektromos autójára, aminek meg is kezdi a kiszállítását. Az SU7 debütálásáról Lei Jun vezérigazgató azt mondta: az intelligens autók forradalma hivatalosan is elkezdődött, és Kína minden bizonnyal olyan nagyszerű céget fog kitermelni, mint a Tesla, írja a Reuters.

Az első leszállított példányok az úgynevezett alapítói kiadás részei, és további extra tartozékokkal érkeznek az első megrendelőkhöz. Első körben a Xiaomi 5000 ilyen autót fog az utakra engedni. A Xiaomi szerint az SU7 vásárlóinak most már négy-hét hónapos várakozási időre kell számítaniuk.

A Xiaomi részvényei 16 százalékkal emelkedtek kedden az SU7 iránti erős érdeklődés hatására, bár előjegyzések szerint a cég autónként közel tízezer dollárt veszít idén. Szerda reggelre már 3 százalékkal csökkentek a részvényeik is.

Az SU7 30 ezer dolláros áron lép be az elektromos autók piacára, az alapmodell így olcsóbb, mint a Tesla Model 3-ja Kínában.

A főként telefonjairól és egyéb okos eszközeiről ismert Xiaomi 2021 szeptemberében kezdett az autóiparban, az 1,39 milliárd dollár befektetéssel rajtoló Xiaomi Automobile azóta megfeszített tempóban dolgozott első típusa fejlesztésén. A cég a következő 15-20 évben a világ öt legnagyobb autógyártója közé szeretne bekerülni. Ehhez évi 10 milliós darabszámot kellene elérnie, de a kezdeti mennyiség ennél szerényebbnek ígérkezik. A Xiaomi márkájú autók egyelőre csak a BAIC Group állami tulajdonú járműgyártó egyik cégének évi 200 000 járműgyártó kapacitással rendelkező pekingi gyárában készülnek majd.

Az SU7 formaterve a Tesla Model S-éhez hasonlít, tengelytávja közel három méter, formája pedig kupészerű. A tervezett villanyautó teljes hossza szintén a nagy Teslához hasonló, közel öt méter. Egymotoros, hátsókerék-hajtású, 295 lóerő körüli teljesítményű, illetve kétmotoros összkerékhajtású, 663 lóerős változatban is kapható lesz. A csúcskategóriás SU7 800 voltos elektromos rendszere rendkívül rövid töltési időt biztosít, egyes modellek tetejére pedig lidar-érzékelőt is építenek majd, ami fejlett vezetőtámogató funkciókra utal.

Az első típusban várhatóan a cég által fejlesztett autós szoftverek futnak majd, amelyek integrálódhatnak a Xiaomi kütyükre és szolgáltatásokra épülő ökoszisztémájába.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!