Csak gázokat kerestek, de véletlenül 49 galaxist találtak

2024. március 26. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Három óra alatt 49 új galaxist fedeztek fel a dél-afrikai MeerKAT rádióteleszkóp segítségével – írja a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR). A kutatást az ICRAR Curtin Egyetemen dolgozó alegységének szakembere, dr. Marcin Glowacki vezette.

Glowackiék eredetileg olyan gázokat kerestek, amikből csillagok alakulhatnak ki, és bár ilyet nem találtak, az adatok alapján 49 különböző galaxis gázait szúrták ki. A kutató szerint ezek az új galaxisok olyan értékesek, mintha aranyat találtak volna, és a 49-ből több galaxis is nagyon közel található egymáshoz. Három össze is kapcsolódott a gázaival.

„Ez a három különösen érdekes, mivel a galaxisok más hullámhosszúságú fényben való vizsgálatával felfedeztük, hogy a központi galaxisban sok csillag keletkezik. Valószínűleg ellopja a gázt a kísérőgalaxisokból, hogy táplálja a csillagkeletkezését, ami a másik kettő inaktívvá válásához vezethet”

– mondta Glowacki.

A három összeérő galaxis – Fotó: Glowacki et al. / ICRAR
A három összeérő galaxis – Fotó: Glowacki et al. / ICRAR

A kutatás eredményeit a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban publikálták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!