Egy kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás jelentősen csökkentheti a bélrák kiújulásának esélyét

2024. március 23. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kutatás szerint azoknál a bélrákkal diagnosztizált betegeknél, akik naponta legalább 2-4 csésze kávét isznak, jelentősen csökken a betegség kiújulásának kockázata, írja a Guardian. Az eredmények azért is reménykeltőek, mert Nagy-Britanniában például évente több mint 16 ezer ember halálát okozza a bélrák, amivel az egyik vezető haláloknak számít a rákos megbetegedések között.

Az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál a betegeknél, akik legalább napi öt csésze kávét fogyasztottak, 29 százalékkal csökkent a bélrák kiújulásának a kockázata. 32 százalékkal kisebb valószínűséggel tért vissza a beteség náluk azokhoz képest, akik két csésze kávénál kevesebbet ittak.

De az eredmények azt mutatják, hogy még a kevesebb kávét fogyasztó betegeknél is jelentősen csökkent a kiújulás kockázata azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem kávéztak. A kutatás Hollandiában, 1719 bélrákos beteg bevonásával készült.

A kutatás egyik szerzője, Ellen Kampman ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bélrák kiújulásának kockázata és a rendszeres kávéfogyasztás között talált összefüggés nem ok-okozati. Egyik munkatársa, Marc Gunter pedig arról beszélt, hogy a tudomány még mindig nem érti, hogy a kávénak miért van ilyen jótékony hatása a rákos megbetegedéseknél.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!