Gondolataival mozgatta a kurzort, és úgy sakkozott az a nyaktól lefelé lebénult férfi, aki először kapott Neuralink-agyimplantátumot

2024. március 21. – 07:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az X-en közvetítette Elon Musk agyimplantátumokkal foglalkozó cége, a Neuralink, ahogy egyik korai alanyuk a gondolatával irányítja a számítógépes egeret, miközben sakkozik, írja a Guardian. A 29 éves Noland Arbaugh egy búvárbaleset következtében bénult le, januárban kapta meg az implantátumot.

„A műtét rendkívül egyszerű volt – mondta Arbaugh a videón, utalva az implantációs eljárásra. – Egy nappal később kiengedtek a kórházból. Nincsenek kognitív zavaraim.”

A férfi azt is elmondta, hogy kedvenc játékával, a Civilization VI-tal is játszott, méghozzá nyolc órán keresztül.

Kip Ludwig, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének korábbi idegmérnöki programigazgatója azt mondta, hogy amit a Neuralink letett az asztalra, az nem volt áttörés. „Még a beültetés utáni korai időszakban járunk, és rengeteg tanulásra van szükség mind a Neuralink, mind az alany oldalán, hogy maximalizáljuk az irányításhoz szükséges elérhető információmennyiséget” – tette hozzá.

Január 29-én az X-en (korábban Twitter) jelentette be Elon Musk, hogy az agyi implantátumokat gyártó cége, a Neuralink beültette az első mikrocsipjét egy ember agyába. Nem ez volt az első ilyen implantátum, amit emberbe ültettek, de ez az első olyan, amely teljesen vezeték nélküli, a kutatók pedig azért is izgatottak lehetnek miatta, mert papíron jóval fejlettebb, mint a versenytársai, de sokan problémásnak tartják, hogy nem sokat lehet tudni a program részleteiről.

A cég korábban már sikeresen beültetett mesterséges intelligenciával ellátott mikrocsipeket több állat agyába, egyikük pedig így képes volt az agyával irányítani a Pong nevű videójátékot is, bár itt azért merültek fel kérdések. Az FDA egyébként elsőre elutasította a cég klinikai vizsgálatokra beadott kérelmét, de a potenciális problémákat alighanem sikerült orvosolni. A Neuralink ellen viszont egy rakás vizsgálat is indult már állatkínzás gyanúja miatt, felmerült, hogy óvintézkedések nélkül szállíthattak majmok agyából kiszedett, patogéneket tartalmazó csipeket, és tavaly az is kiderült, hogy véres halált halhattak a majmok a kísérletek során.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!