Etikai okokból az összes emberi maradványt eltüntetik az Amerikai Természettudományi múzeumból

2023. október 16. – 00:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes emberi maradványt eltávolítja gyűjteményéből az Amerikai Természettudományi Múzeum egy, a gyűjtési gyakorlatot érintő felülvizsgálat részeként, derül ki a Guardian cikkéből.

A múzeum birtokában lévő 12 ezer emberi maradvány egy része bennszülöttek sírjaiból, valamint rabszolgák csontvázaiból származik, de olyan New York-iak holttestei is szerepelnek köztük, amelyeket az 1940-es években gyűjtöttek össze. A múzeum igazgatója, Sean Decatur a döntés hátterét a munkatársainak bemutató levelében azt írta, hogy az emberi maradványok összegyűjtését a túlhatalom tette lehetővé.

Mint hozzátette, a 19. és 20. században sok kutató a fehérek felsőbbrendűsége köré épülő mélyen hibás tudományos elméletének bizonyítására használta a gyűjteményeket a fizikai különbségek azonosításán keresztül. Ezekkel a faji hierarchia modelljeit próbálták megerősíteni. Szintén Decatour levelében olvasható, hogy a szóban forgó tárgyak egyike sem olyan lényeges a kiállítás céljaihoz és narratívájához, hogy képes legyen ellensúlyozni felmerülő az etikai dilemmákat. Ezek abból adódnak, hogy az emberi maradványokat bizonyos esetekben a tárgyak mellett, ugyanabban a környezetben állították ki.

Az Egyesült Államok legnagyobb természeti gyűjteménye azt követően döntött a felülvizsgálat mellett, hogy hasonló lépésre kényszerült több orvosi és antropológiai intézmény, köztük a Mütter Múzeum, a Harvard Egyetemhez tartozó Peabody Múzeum, illetve a szintén Philadelphiában található Penn Múzeum, amely bocsánatot kért a fekete és bennszülött koponyákat tartalmazó Morton Cranial gyűjteményéért.

Az Egyesült Államokban harminc éve létező, őslakos amerikai sírok védelméről és hazaszállításáról szóló törvény értelmében a szakgyűjtemények kötelesek visszaszolgáltatni ezeket a maradványokat, de sokszor akadályokba ütköznek a pontos azonosítás során, ami jelentősen lassítja a folyamatot. Ennek tükrében nem meglepő, hogy a Természettudományi Múzeum mintegy ezer indián maradványt szolgáltatott már vissza, de további 2200-at őriz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!