Haldokló csillagról készített képet a James Webb űrtávcső

2023. augusztus 4. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Lenyűgöző képet készített egy végstádiumú csillagról a James Webb űrtávcső, írja a BBC. A fotó eddig példátlan részletességgel mutatja meg a Gyűrűs-ködöt, amely az egyik leghíresebb planetáris köd a Lant csillagképben.

A Földtől mintegy 2600 fényévnyire lévő köd egy haldokló csillagból született, amely a külső rétegeit kilökte az űrbe. A tudósok szerint a képek kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak a csillagok életciklusába, mivel a színes köd mellett a fotókon jól látszik a középen található fehér törpe körüli régió is.

Forrás: JWST/NIRcam
Forrás: JWST/NIRcam

A Gyűrűs-köd gyakorlatilag elővetíti, mi fog történni a mi Napunkkal is. A csillagászok, akik a képet nyilvánosságra hozták, úgy gondolják, hogy a köd alapján meg tudják figyelni, hogyan alakulnak ki a planetáris ködök, amelyek akkor jönnek létre, ha egy haldokló csillag anyagának nagy részét szétszórja maga körül, különleges mintákat, lenyűgöző színeket, kifelé fodrozódó felhőszerű alakzatokat hozva létre. A planetáris köd elnevezés természetesen téves, a 18. századra nyúlik vissza, amikor William Herschel csillagász összetévesztette a haldokló csillagok maradványait a bolygókéval.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!