Először alkottak őssejtekből szintetikus emberi embriókat

2023. június 15. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kutatócsoportnak sikerült őssejtek felhasználásával szintetikus embriókat létrehoznia – írja a Guardian. Magdalena Żernicka-Goetz professzor, a Cambridge-i Egyetem és a Kalifornia Technológiai Intézet munkatársa a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság éves ülésén ismertette úttörő munkájuk eredményét, ami a jövőben lehetővé teheti különböző genetikai rendellenességek, valamint a vetélések biológiai okainak vizsgálatát is, anélkül, hogy a kutatóknak természetes úton létrejött embriókat kelljen felhasználniuk.

Az őssejtekből megalkotott embriókkal lényegében modellezhető lenne az embrió fejlődése, legfőképpen a „feketedoboznak” titulált időszak: jogi okokból a kutatók csak 14 napig tenyészthetik laborban az embriót, majd csak a fejlődés jóval későbbi szakaszában, a terhesség során készített felvételekből nyerhetnek újabb információkat.

Bár a laboratórium körülmények között létrehozott embriók is tartalmaznak olyan sejteket, amelyek jellemzően a méhlepény, a szikzacskó és maga az embrió kialakulásához szükségesek, a közeljövőben nincs esély a szintetikus embriók klinikai felhasználására. Emberekbe ültetni törvénytelen lenne, azt pedig még nem tudni, hogy meddig képesek életben maradni és továbbfejlődni.

Korábban egy izraeli intézetben egerek őssejtjeit használták fel szintetikus embriók megalkotásához, amelyek képesek voltak szívet, agyat és beleket növeszteni. Azonban mikor nőstény egerek méhébe ültették őket, a fejlődés egy ponton megállt. Hasonlóval próbálkozott egy kínai kutatócsoport is, amely majomsejtekből hozott létre szintetikus embriókat, és felnőtt majmok méhébe ültette be azokat. Közülük néhányan a terhesség kezdeti jeleit mutatták, de egyik beültetett embrió sem fejlődött tovább néhány napon túl.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!