Egy kamukép terjedt azzal a hírrel, hogy robbanás volt a Pentagonnál, még a tőzsde is megbillent egy pillanatra

2023. május 23. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Robbanás volt a Pentagonnál!” – hirdette több nagy Twitter-oldal is hétfő este. A bejegyzéshez egy képet is raktak, amin ha valaki kicsit is szemfüles, azonnal kiszúrta, hogy a kép nem igazi. Bár ez még nem bizonyított, az elmosódott, béna vonalak és homályos részletek alapján valószínű, hogy a képet mesterséges intelligencia segítségével készítették.

A hírt leginkább olyan fiókok hozták le, amiknek van Twitter Blue előfizetése, tehát mesterségesen nagyobb az elérésük, mint amúgy lenne. De a képet kiposztolta még az RT orosz állami propagandaoldal is, bár nem sokkal később törölték a bejegyzést. Olyan gyorsan terjedt a kép, hogy még az arlingtoni tűzoltóság is jelezte, hogy nem történt robbanás az USA egyik legvédettebb komplexumánál.

A Business Insider szerint a tőzsde is megbillent a hírre, de csak 0,26 százalékot esett, és hamar visszaállt a kép megjelenése előtti szintre. Az eset jól illusztrálta, mi a probléma Elon Musk előfizetős rendszerével. A kis kék pipa régen azt jelentette, hogy a fiók hitelesítette, hogy valóban az áll mögötte, akinek tűnik. Ehhez képest most már bárki vehet 8 dollárért pipát, ezért lehet az, hogy egy Bloomberg Feed nevű, kék pipás felhasználó is megosztotta a képet. A fióknak semmi köze a Bloomberghöz.

Miből lehet látni, hogy a kép nem igazi? Elsőre legtöbbeknek talán az épület tűnik fel, pontosabban az, hogy a jobb szélen látható homlokzat olyan, mintha nem tudná eldönteni, hogy most oszlop vagy fal akar-e lenni. A másik a kerítés/kordon, ami néhol túl sűrűnek, máshol foghíjasnak tűnik.

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen eseményről nem egy darab kép készülne, és valószínűleg minden nagy híroldal és csatorna azonnal beszámolna róla – ahogy valószínűleg az amerikai kormány is tenné, ma már nehéz lenne egy ilyet eltitkolni. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy honnan származik a kép: ha több, általában üres vagy összeesküvés-elméleteket népszerűsítő oldalon kerül elő, akkor érdemes olyan felületen is rákeresni, ami általában megbízhatóan tudósít ilyen jellegű hírekről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!