787,5 millió dollárt kell fizetnie a Fox Newsnak, mert álhíreket terjesztett

2023. április 19. – 07:04

Másolás

Vágólapra másolva

787,5 millió dollárba kerül a Fox Newsnak az, hogy az ellene indított rágalmazási perben elkerülje a tárgyalást, tudta meg az AFP. A csatornának a Dominion nevű cégnek kell fizetnie, amiért úgy terjesztett álhíreket a vállalatról, hogy tudatában volt azok hamisságának.

Donald Trump egyik jogásza, Sidney Powell a 2020-as amerikai elnökválasztás után azt állította, bizonyítéka van arra, hogy a cég szavazógépeivel Joe Biden elcsalta a választást. 2020 novemberében Powell rendszeres vendége volt a legnépszerűbb amerikai hírtévé, a Fox News különböző műsorainak, a Dominion pedig a csatornát és a jogászt is beperelte, mert szerintük hazugságokkal rossz hírnevüket keltették.

A tárgyalás azért lett volna fontos, hogy kiderüljön: hogyan és mennyire büntethető egy médium az általa tudatosan álhírekért. A Fox Newsnál pontosan tudták, hogy a választási csalásos sztori kamu, mégis erősen tolták ezt a narratívát.

Az ügy lezárásáról szóló megállapodás elkerülte azt, amit a legtöbb szakértő szerint a konzervatív csatorna számára káros, nagy horderejű per lett volna, amelyben a tulajdonos Rupert Murdoch kénytelen lett volna nyilvános tárgyaláson tanúskodni. Ugyanígy beidézhető lett volna Tucker Carlson és Sean Hannity műsorvezető is, ezzel a megállapodással ők is elkerülik a tanúk padját.

A történtekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!