Magyar fejlesztésekkel a fedélzeten elindult a nagy Jupiter-küldetés

2023. április 14. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva


Az European Space Agency (ESA, Európai Űrügynökség) űrszondát indított a Jupiter felé, hogy felderítse a bolygót és néhány holdját, írja a CNN. A Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) misszió egy Ariane 5 rakéta segítségével indult útnak Francia-Guyanából, Kourouból, az ottani ESA-bázisról. A szonda 28 perc elteltével vált le, rá egy órára pedig sikeresen jelet küldött a földi irányításnak, biztossá téve, hogy működik a kommunikáció a felek között.

A következő 17 napban a Juice telepíti a szolárpaneleit, antennáit és más eszközeit, majd három hónapos tesztüzem és előkészítés indul.

A Juice-nak nyolc évébe telik majd a számítások szerint, hogy elérje a Jupitert, közben gravitációs hintamanővereket hajt végre, ahogy a Föld, a Hold és a Vénusz mellett elhalad.

A 2031. júliusi érkezés után három és fél évet kering majd a bolygó és a holdjai közül három, a Ganymede, Callisto és Europa körül.

Mindeközben a NASA-nak is van Jupiter-missziója, az Europa Clipper 2024-ben indul, a Jupitert 2030 áprilisában éri el, az Europa körül pedig 50-szer kering majd, 25 kilométerre megközelítve a felszínét.

Magyar fejlesztések

Az MTI közlése szerint a Jupiter-szonda fedélzetén tíz különféle tudományos műszeregyüttest helyeztek el, emellett egy sugárzásmérő berendezés is található rajta. A PRIDE (Planetary Radio Interferometry and Doppler Experiment) kísérletben az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának kutatói is részt vesznek. A kísérlet során a szakemberek a földi rádiótávcső-hálózatok segítségével nagy pontossággal követik majd az űrszonda mozgását a távoli kvazárok által kijelölt égi vonatkoztatási rendszerben, ami a jeges holdak gravitációs terének és belső szerkezetének megismerésében segít.

A fedélzeti műszerek közül a magnetométer (J-MAG) és a részecskesugárzási környezet vizsgálatára készült műszeregyüttes (Particle Environment Package, PEP) fejlesztésében és tesztelésében az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont és az SGF Kft. munkatársai is részt vettek. Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai pedig a magnetométer adatainak feldolgozásában és értelmezésében vállalnak szerepet. A miskolci Admatis Kft. többrétegű fólia alapú hővédő borítást készített a PEP egyik egységéhez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!