Alig mutatták be, máris lebőgött a Google mesterséges intelligencián alapuló chatbotja

2023. február 9. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban elég komolyan felpörgött a Google és a Microsoft párharca a mesterséges intelligencián alapuló chatbotok, illetve azok keresőmotorokba integrálásának terén. A Google kedden egy hosszú blogposztban mutatta be a Bard nevű chatbotot, részben alighanem azért, hogy elébe menjen a Microsoft szerdai, a Bing és a ChatGPT összeházasításáról szóló bejelentésének, de a látottak alapján így is utóbbi jött ki győztesen az első csörtéből. A Google-nek viszont nemcsak emiatt fájhat a feje, hanem azért is, mert menet közben az is kiderült, hogy a Bardnak rögtön sikerült pontatlan infót közölnie – írja a Reuters.

A Google a Microsofttal ellentétben egyelőre még úgy sem sok mindent mutatott meg a saját chatbotjából, hogy szerdán gyorsan tartottak ők is egy bemutatót, ahol ez volt a főszerepben. Itt már volt rendes beszélgetés is a chatbottal, de az nem derült ki, hogy hogyan és mikor integrálhatják majd a keresőmotorjukba. A hétfőn közzétett blogbejegyzésben mindössze két gif és egy kép mutatta be a működést, és mint az viszonylag hamar kiderült, a chatbot még itt is hibázott. A Bard azt mondta, hogy „a James Webb űrteleszkóp megcsinálta az első felvételt egy Naprendszeren kívüli bolygóról”, pedig az első exobolygóról készült kép 2004-es, és a Nagyon nagy teleszkóppal (Very Large Telescope) készült.

A Google a szerdai eseményen próbálta tompítani a dolgot, és bejelentette, új programot indít, melynek keretében a megbízható külső visszajelzéseket is felhasználják majd a Bard válaszainak lehető legjobbra fejlesztésében, így pedig pont az ilyen pontatlanságokat tudják majd kigyomlálni. A Google anyacége, az Alphabet viszont így is hatalmasat bukott a piacon, ami nem is meglepő, elvégre miközben a Google az utóbbi hetekben pánikolva próbálta felpörgetni a saját MI-re fókuszáló projektjeit, addig a Microsoft konkrét tervekkel, és részletes bemutatóval állt elő.

Arról nem is beszélve, hogy egy rakás ember már most hozzáfér a teljes ráncfelvarráson átesett Binghez, és a tervek szerint a többieknek sem kell sokkal többet várnia rá. Persze ahogy azt korábban is írtuk, egyelőre semmi sem garantálja, hogy a Bing a közeljövőben tényleg valódi fenyegetést jelenthet majd a Google-re, a keresőmotoroknál ugyanis akkora a szakadék közöttük, hogy az MI bevezetése után is elképzelhetetlennek tűnik, hogy az átlagemberek Bingre váltsanak. A Microsoft keddi bejelentéséről, illetve a keresőmotorokba oltott MI potenciális veszélyeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!