Elindul a Google saját chatbotja: a Google Bard

2023. február 7. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva


A Google vezérigazgatója a cég hivatalos blogoldalán jelentette be, hogy elindul a Google saját chatbotja: a Google Bard. Sundar Pichai közleménye szerint a Google Bard egyelőre csak bizonyos válogatott felhasználóknak lesz elérhető, de heteken belül a széles nyilvánosság is használhatja majd – olvasható a Keresőoptimalizálás és Online Marketing Hírportál Telexnek küldött közleményében.

A Google Bard kifejlesztésével lényegében konkurenciát teremtettek az OpenAI saját chatbotjának, a százmillió felhasználóval rendelkező ChatGPT-nek, aminek fejlesztésébe a Microsoft komoly összegekkel szállt be. A Google új fejlesztése, úgy tűnik, nem is hagyta nyugodni a versenytársakat, ugyanis néhány perccel a Bard bejelentése után a Microsoft nyilvános eseményt hirdetett a mai napra, ahol a szakértők szerint bejelenthetik a Microsoft Bing keresőjének és a ChatGPT-nek az összeolvadását.

A Bard chatbot a cég LaMDA nyelvi modelljén alapul, annak egy egyszerűsített változata. A kérdésekre a chatbot válaszai közvetlenül a keresőmező alatt jelennek meg más találatokat lejjebb szorítva, de egyelőre forráshivatkozás nélkül. Ha ez ebben formában fog működni, akkor az sok weboldalnak – különösen a blogtulajdonosnak és tartalomszolgáltatóknak – is kihívást jelenthet. Hiszen a chatbot által dobott válaszok elvehetik a látogatóikat, és így jelentősen csökkenhet a forgalmuk.

Az Independent a Bardról szóló cikkében azt írja, a vezérigazgató szerint a Bard chatbot csak egy a számos új fejlesztés közül, ami azt bizonyítja, hogy a kritikusok véleményével ellentétben a Google nincs lemaradva a mesterséges intelligencia terén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!