Meghosszabbíthatja a koronavírus-vakcina a menstrurációs ciklust, de csak átmenetileg

2022. november 17. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-vakcinák megjelenésével megnőtt az önkéntes bevalláson alapuló mellékhatás-bejelentő rendszerek forgalma, a bejegyzések között pedig egyre gyakrabban lehetett olvasni a menstruációra vonatkozó furcsaságokat. Bár a szakértők nem győzték hangsúlyozni, hogy erre vonatkozóan egyelőre nincs elég adatunk, sokan már egyértelmű konklúzióként vonták le, hogy a vakcináció beleszól a menstruációs ciklusba, és ezzel együtt a termékenységnek is árt. Most kiderült: utóbbi még mindig nem igaz, de előbbiben lehet némi igazság.

Victoria Male, az Imperial College London Anyagcsere, Emésztés és Reprodukciós Tanszékének kutatója a Science magazinban foglalta össze, mit mutatnak a legfrissebb kutatások. A szakértő először is leszögezte: a koronavírus-vakcinák és a termékenység között egyelőre nem sikerült semmilyen kapcsolatot felfedezni, és a menstruációs ciklus változásával más vakcinákat is kapcsolatba hoztak már, nem csak a SARS-CoV-2 elleni oltóanyagot.

Az amerikai VAERS és a brit Yellow Card önkéntes alapon működő mellékhatás-jelentőrendszer nagyon hasznos, ha az ember tudja a helyén kezelni. A VAERS segítségével sikerült például felfedezni az adenovírus-vakcinákhoz köthető, VITT (vakcina-indukált immun trombotikus trombocitopénia) névre keresztelt ritka mellékhatást, a Yellow Carddal pedig az mRNS-vakcinával néha jelentkező myocarditist. Csakhogy az, hogy valaki ebben a rendszerben bejelent valamit, még nem jelenti azt, hogy az valódi mellékhatás – de nagyon sokat segít abban, hogy a kutatók tudják, mire kell jobban odafigyelniük.

Ilyen volt a menstruációs ciklus megváltozása is, ami azért trükkösebb kérdés, mert a ciklus egyébként is változékony. A témában végzett kutatások azonban kimutatták: valóban van összefüggés a ciklus változása és a koronavírus-vakcináció között, bár nem jelentős, és hamar el is tűnik.

Egy amerikai kutatás például 3959 nő adatait vizsgálta meg a Natural Cycles menstruációs app segítségével, közülük 2403-an voltak beoltva, 1556-an pedig nem. Az első vakcinadózisnál nem volt különbség az oltottak és az oltatlanok között, de a második adag oltóanyagtól már átlagosan 0,45 nappal lett hosszabb a menstruációs ciklus. Ha egy cikluson belül adták be mindkét oltást, az 2,32 napot tolt a cikluson. Ezt a kutatást elvégezték nemzetközi csoporttal is, ahol 19622 embert vizsgáltak, közülük 14 936 volt oltott, az eredmények pedig nagyjából megegyeztek az amerikai vizsgálatéval. Mindkét kutatás azt mutatta, hogy a menstruációs ciklus visszatért a normál kerékvágásba két ciklus elteltével.

Az Apple Women’s Health Study keretein belül is vizsgálták a témát, itt 0,5 napos meghosszabbodást mértek az első, és 0,39 naposat a második dózis után, de a következő ciklusban már minden a megszokott mederben folyt. Egy 79 fős brit kutatás ugyanígy kicsi, de mérhető hosszabbodást talált, de csak abban a ciklusban, amelyben a vakcinát beadták. Egy 3858 észak-amerikai ápolónőket vizsgáló kutatásban 1,48-szorosára nőtt az esélye annak, hogy hosszabb lesz a menstruációs ciklus akkor, ha koronavírus elleni vakcinát kapott az alany.

Az első kutatás során azt is megállapították, hogy a normálisnál erősebb vérzés is együtt járhatott a vakcinációval, a résztvevők 13,6 százaléka számolt be erről az oltás utáni időszakban, míg az oltás előtt csak 7,6 százalék.

A vakcina típusa nem befolyásolja a menstruációs ciklus hosszabbodását, így valószínűleg az oltásra adott immunválasz a ludas, nem pedig egy specifikus vakcinakomponens.

Korábban is beszámoltak már menstruációs változásokról a tífusz, a hepatitisz-B és a humán papillomavírus (HPV) elleni oltásokkal kapcsolatban. Wan Chhüan orvos már 1549-ben megfigyelte, hogy a himlő elleni oltás váratlanul kiválthatja a menstruációt. Két tanulmány is foglalkozott már azzal a hipotézissel, hogy a COVID-19 oltás utáni menstruációs változások az immunválasz aktiválódásával érkeznek, de ellentmondó eredményekkel zárultak.

Két elfogadható feltételezés látott napvilágot eddig a kiváltó okokról, amelyek révén az immunstimuláció menstruációs változásokat okozhat: a velünk született immunválasz átmenetileg zavarhatja a menstruációs ciklust irányító hormonokat, vagy hatással lehet a makrofágokra és a méh nyálkahártyájában lévő természetes ölősejtekre, amelyek szabályozzák ennek a szövetnek a lebontását és regenerációját. A hormonokkal kapcsolatos hipotézist alátámasztja, hogy azoknál, akiknél hormonok külsőleg, kombinált hormonális fogamzásgátlással szabályozódnak, kisebb valószínűséggel tapasztaltak menstruációs változást az oltás után. Ezt az elméletet igazolja az is, hogy a változások szempontjából számít, hogy a ciklus mely szakaszában kapják a nők az oltást.

Egy másik kutatás viszont azt támasztja alá, hogy a védőoltás hatással van a méhnyálkahártya immunsejtjére: a 27  143 menstruáló személy bevonásával végzett felmérés megállapította, hogy az életkor növekedése az erősebb vérzés kockázatának növekedésével jár együtt. Ez arra utalhat, hogy megváltozott a szövetregeneráció képessége, és kevésbé hatékony az idősebbeknél.

A valóság valószínűleg az lehet, hogy mindkét folyamatot befolyásolja az oltás, de további kutatásokra lesz szükség, hogy a pontos útvonalakat meg lehessen állapítani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!